Τετάρτη, 18 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Γαλλία: 61χρονη τυφλώθηκε προσωρινά λόγω βαφής μαλλιών

Γαλλία: 61χρονη τυφλώθηκε προσωρινά λόγω βαφής μαλλιών
iStock

Μια γυναίκα στη Γαλλία τυφλώθηκε προσωρινά ύστερα από τη χρήση βαφής μαλλιών, καθώς η βαφή περιείχε μια ουσία, η οποία προκαλεί αμφιβληστροειδοπάθεια και είχε ως αποτέλεσμα η γυναίκα να χάνει την όρασή της σταδιακά.

Η όραση της γυναίκας από τη Γαλλία άρχισε να χειροτερεύει όταν αποφάσισε να βάψει τα μαλλιά της στο σπίτι με μια κοινή βαφή μαλλιών. Ωστόσο, η βαφή μαλλιών περιείχε αρωματικές αμίνες, που σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που την εξέτασε, με επικεφαλής τον Νικολά Σιρπά, οφθαλμίατρο στο Νοσοκομείο Edouard Herriot της Λυών, μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση.

Η 61χρονη γυναίκα, η οποία δεν είχε ιστορικό προβλημάτων όρασης, αρχικά επισκέφτηκε το γιατρό της επειδή η όρασή της θόλωνε σταδιακά και στα δύο μάτια. Υποβλήθηκε σε μια σειρά από εξετάσεις που έδειξαν πως είχε υποστεί βλάβη στους αμφιβληστροειδείς της.

Αφού οι γιατροί απέκλεισαν λοιμώξεις ή καρκίνο, διαπίστωσαν πως η τύφλωσή της οφειλόταν στην χημική ουσία παρα-φαινυλενοδιαμίνη που περιείχε η βαφή μαλλιών της.

Η παρα-φαινυλενοδιαμίνη ανήκει σε μια ομάδα χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως αρωματικές αμίνες.

Σημειώνεται πως η σπάνια πάθηση είναι γνωστή στους γιατρούς. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας από τις βαφές μαλλιών και ονομάζεται RAHDAA.

Οι γιατροί συνέστησαν στην 61χρονη να σταματήσει τη χρήση της συγκεκριμένης βαφής και τέσσερις μήνες μετά η όρασή της επανήλθε, χωρίς κανένα σημάδι αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Μάλιστα, η γυναίκα επανεξετάστηκε τέσσερα χρόνια μετά, με την όρασή της να είναι σε εξαιρετικά επίπεδα, αν και παρουσίασε κάποιες ασυμπτωματικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή των ματιών της.

Η σπάνια περίπτωση της γυναίκας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «JAMA Ophthalmology».

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις