Ζωγραφίζει τον Λευκό Πύργο, την Καμάρα και τον Δικέφαλο Αετό «ντυμένο» στα ασπρόμαυρα, όχι με χρώματα ζωγραφικής αλλά με τυρί και φυτικό μελάνι, ενώ για «καμβά» χρησιμοποιεί την αφράτη ζύμη της πίτσας!
Ο Γιώργος Ζαχόπουλος -ο «μάγος της πίτσας» όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- φτιάχνει μικρά βρώσιμα έργα τέχνης στην πιτσαρία όπου εργάζεται στη Γερμανία. Μάλιστα, καθώς πολλοί πελάτες είναι Θεσσαλονικείς, τα θέματα που επιλέγουν είναι εμπνευσμένα από την πόλη που άφησαν πίσω τους.
Χρησιμοποιώντας δύο είδη κασεριών και φυτικό μελάνι, ο 39χρονος Καβαλιώτης προσχεδιάζει πάνω στο ζυμάρι πριν από το ψήσιμο και ολοκληρώνει το γευστικό του έργο, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές – «κασεριές» όταν η πίτσα αχνίζει. «Πρώτη φορά ήρθα στην Γερμανία το 2013 και δεν είχα ιδέα τι ήταν το ζυμάρι, ούτε είχα ασχοληθεί με τον χώρο της εστίασης. Ωστόσο δούλεψα για πέντε χρόνια σε εστιατόριο. Αμέσως μετά επέστρεψα στην Ελλάδα όπου δεν βρήκα κάποια απασχόληση γι αυτό και γύρισα στο Neukirchen-Vluyn», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιώργος Ζαχόπουλος, ο οποίος εργάζεται σε εστιατόρια που διατηρεί Έλληνας στο γερμανικό χωριό.
Πως ξεκίνησε η… τέχνη του
Όλα ξεκίνησαν σε μια στιγμή, όπως αναφέρει. Ένα τυχαίο γεγονός «ξύπνησε» μέσα του την καλλιτεχνική του φύση, την οποία συνδύασε με τις επιδόσεις του στη μαγειρική. «Ένα απόγευμα στην πιτσαρία, μού τράβηξε την προσοχή ένα κοριτσάκι, που πήρε τους μαρκαδόρους της και άρχισε να σχεδιάζει πάνω στο ψημένο ζυμάρι. Η σκηνή αυτή με ενέπνευσε και πήρα την απόφαση να φτιάχνω σκίτσα στις πίτσες», εξηγεί.
Ο «ζωγράφος» τη πίτσας έκανε πολλά πειράματα για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή να μπορεί να φτιάξει οποιοδήποτε σχέδιο μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά, ν’ ανοίγει σε ένα λεπτό δέκα ζύμες ταυτόχρονα και σε 22 δευτερόλεπτα να ετοιμάζει το ζυμάρι για να μπει στον φούρνο. Μπορεί, μάλιστα, και με κλειστά μάτια ν’ ανοίγει το φύλλο στον αέρα.
Στην αρχή, όπως λέει, σχεδίαζε απλά πράγματα και παράλληλα αναζητούσε τη σωστή φόρμουλα στο ζυμάρι ώστε να είναι ελαστικό για να έχει τη δυνατότητα να ζωγραφίζει πάνω του. Έκανε πολλά σχέδια που δεν ήταν πετυχημένα, αλλά ύστερα από κόπο και χρόνο, πέτυχε τον στόχο του. «Μπορώ ν’ αποτυπώσω στο ζυμάρι όποιο σχέδιο βάλω στο μυαλό μου, χωρίς πατρόν, απευθείας με το χέρι και πάντα χρησιμοποιώντας το ίδιο αλεύρι», τονίζει.
«Το έριξαν στην πίτσα οι Γερμανοί»
Η πιτσαρία στην οποία εργάζεται ο 38χρονος λειτουργεί μόνο με παραλαβή από τον χώρο, λόγω των περιοριστικών μέτρων. «Από την αρχή της πρώτης καραντίνας, οι Γερμανοί το έριξαν στην πίτσα», λέει και σημειώνει πως οι πελάτες βρήκαν την ευκαιρία, μέσα από τις διαφορετικές πίτσες που φτιάχνει, να περάσουν το δικό τους μήνυμα. «Πρόσφατα έφτιαξα μια πίτσα με βέρες κι ένα λουλούδι ζωγραφισμένο, που ήταν πρόταση γάμου. Στέλνουν επίσης μηνύματα με αγκαλιές, πίτσα σε σχήμα καρδιάς και το σήμα της αγαπημένης τους ομάδας», σημειώνει.
Οι περισσότεροι πελάτες λένε στον καλλιτέχνη της πίτσας πως …λυπούνται να φάνε τα υπέροχα σχέδιά του, αλλά τους εξηγεί πως αυτή είναι η ικανοποίησή του, να είναι όχι μόνο γευστικές αλλά και όμορφες οι δημιουργίες του. Μάλιστα, δέχεται προτάσεις για σχέδια με τις επιθυμίες των πελατών του. Όσο για το δικό του σχέδιο, είναι να βρει τον τρόπο να φτιάξει τη μεγαλύτερη στρογγυλή πίτσα στον κόσμο!