Site icon NewsIT
04:14 | 31.12.19

Γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα είναι άσπρα

Γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα είναι άσπρα
Newsit Newsroom

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα αεροπλάνα δεν έχουν χρώμα, αλλά είναι λευκά; Κι όμως, υπάρχουν περισσότεροι από έναν λόγο που δεν βάφονται με χρώματα...

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα αεροπλάνα έχουν λευκό χρώμα και κάποιο σημείο είναι τοποθετημένο το σύμβολο της κάθε εταιρείας. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτός είναι ο κανόνας. Κι όμως, αυτό δεν είναι τυχαίο αν έτσι νομίζετε. Αρχικά αυτό γίνεται για λόγους οικονομίας. «Η βαφή προσθέτει περίπου 273 – 544 κιλά στο βάρος ενός αεροσκάφους», έχει δηλώσει στο παρελθόν εκπρόσωπος της εταιρίας Boeing στην εφημερίδα Telegraph. Το πρόσθετο βάρος σημαίνει ότι το αεροσκάφος καταναλώνει περισσότερα καύσιμα, καθώς τα 544 κιλά επιπλέον βάρος, μάλιστα αντιστοιχούν σε περίπου 8 επιβάτες.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες συχνά καταλήγουν να μεταπωλούν τα αεροπλάνα τους σε άλλες εταρείες, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια δυσκολία στο να το κάνουν αυτό εάν τα αεροπλάνα είναι… χρωματιστά.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι τα αεροπλάνα διατηρούν περισσότερο χαμηλή θερμοκρασία έχοντας λευκό χρώμα. Για ποιο λόγο; Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που τα ανοιχτόχρωμα ρούχα κυριαρχούν στις καλοκαιρινές ντουλάπες μας. Επειδή είναι πιο δροσερά, έτσι και τα λευκά αεροσκάφη αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα αεροσκάφη είναι βαμμένα λευκά ή σε ανοιχτά χρώματα είναι για να αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου και να ελαχιστοποιούν τόσο την ζέστη όσο και τυχόν ζημιές από την ηλιακή ακτινοβολία» είχε δηλώσει ο καθηγητής αεροναυτικής και αστροναυτικής, Τζον Χάνσμαν στο Business Insider.

Επίσης κάποια από τα τμήματα των αεροπλάνων είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και σύνθετα υλικά όπως ίνες άνθρακα και υαλοβάμβακα. Αυτά χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από την θερμότητα του ήλιου. Γι’ αυτό το λόγο μέρη όπως η μύτη του αεροπλάνου, όπου βρίσκεται το ραντάρ και οι επιφάνειες ελέγχου, είναι συνήθως βαμμένα με λευκό ή ανοιχτό γκρι χρώμα.

Ακόμη ένας σημαντικός λόγος είναι ο έλεγχος των ζημιών που μπορεί να γίνει στο λευκό χρώμα. Σε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια διευκολύνεται η ταυτοποίηση και η επισκευή οποιονδήποτε ρωγμών, διαρροών λαδιού και άλλων ελαττωμάτων.

Τέλος, αν και εξαρτάται φυσικά από το πού έχει συμβεί μια συντριβή, ωστόσο, εάν ένα αεροπλάνο πέσει, μια λευκή άτρακτος μπορεί να είναι ευκολότερο να εντοπιστεί περισσότερο από τον αέρα.

Πηγή: https://exploringgreece.tv

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version