Την ώρα που αυτοί οι ορειβάτες προετοίμαζαν το πρωινό τους στους πρόποδες του βουνού Μεράπι, ένα από τα πιο θανατηφόρα ηφαίστεια του κόσμου εξερράγη!
Το βίντεο που αυτές τις μέρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του Instagram του κατασκηνωτή Shopan Pangestu.“Ανησύχησα πολύ γιατί ένας από τους φίλους μου είχε ανέβει στην κορυφή του βουνού. Αφήσαμε τα πράγματά μας και φύγαμε. Υπήρχε ένα μαύρο σύννεφο και βρισκόμασταν ακριβώς από κάτω”, δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
Το γεγονός έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου 2018, ενώ 120 ορειβάτες και κατασκηνωτές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο αυτό, δεν πίστευαν στα μάτια τους: “Είχαμε όλοι τρομοκρατηθεί. Ευτυχώς ήμασταν τυχεροί γιατί η κατεύθυνση του ηφαιστείου ήταν τελείως διαφορετική από το σημείο που ήμασταν εμείς και έτσι σωθήκαμε”.
Το όρος Μεράπι είναι ένα ενεργό στωματοηφαίστειο που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Κεντρικής Ιάβας και Γιογκιακάρτα, στην Ιάβα, Ινδονησία. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία και εκρήγνυται τακτικά από το 1548, περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Βρίσκεται περίπου 28 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Γιογκιακάρτα και χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου, με χωριά σε υψόμετρο μέχρι 1.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Δείτε τη στιγμή που οι κατασκηνωτές παίρνουν είδηση την έκρηξη του ηφαιστείου:
Στις 25 Οκτωβρίου 2010, η ινδονησιακή κυβέρνηση έθεσε την προειδοποίηση για το όρος Μεράπι στο υψηλότερο επίπεδο και προειδοποίησε τους χωρικούς σε απειλούμενες περιοχές να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο έδαφος. Η ζώνη αποκλεισμού έφτασε τα 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο και όλοι οι κάτοικοι των χωριών της ζώνης ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 500 ηφαιστειακοί σεισμοί είχαν καταγραφεί στο βουνό το Σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου, και ότι το μάγμα είχε ανέλθει περίπου 1 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.
Από το απόγευμα της 25ης Οκτωβρίου 2010 το όρος Μεράπι εξήλθε λάβα από τις νότιες και νοτιοανατολικές πλαγιές του. Η έκρηξη του 2010 προκάλεσε 353 με 386 νεκρούς, η πιο θανάσιμη του έτους, ενώ 17.000 άνθρωποι παραπονέθηκαν για αναπνευστικά προβλήματα. Κατά τη διαδικασία εκκένωσης, συνολικά 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.
Το βουνό εκρηγνυόταν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010, ωστόσο η εκρηκτικής δραστηριότητας μειώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2010 και το καθεστώς επίσημου συναγερμού μειώθηκε στο επίπεδο 3. Το ηφαίστειο είναι τώρα 2.930 μέτρα ψηλό, 38 μέτρα χαμηλότερα από ό,τι πριν από τις εκρήξεις του 2010. Η έκρηξη του 2010 ήταν η ισχυρότερη του ηφαιστείου τον τελευταίο αιώνα, όχι όμως και η πιο φονική. Η πιο φονική έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1930 και από αυτή έχασαν τη ζωή τους 1.300 άνθρωποι.
Πηγή βίντεο: Times of Oman