Θα μένατε σε ένα ξενοδοχείο όπου δεν θα πληρώνετε, αλλά θα σας πληρώνουν και μάλιστα πολύ ικανοποιητικά; Αν δεν πιστεύετε την τύχη σας, λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχει μια λεπτομέρεια: μάλλον θα κολλήσετε γρίπη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις στις ΗΠΑ, οι οποίοι προσπαθούν να αναπτύξουν ένα καλύτερο αντιγριπικό εμβόλιο, δημιούργησαν το λεγόμενο «Ξενοδοχείο Γρίπη» (πιο επιστημονικά «Ερευνητική Μονάδα Μακράς Παραμονής»). Σε αυτό προσκαλούνται εθελοντές να διαμείνουν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα εκτεθούν σε ιούς της γρίπης και πιθανότατα θα κολλήσουν. Όταν φύγουν, θα αμειφθούν με 3.500 δολάρια για τον κόπο τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια κλινική δοκιμή, καθώς οι εθελοντές θα κάνουν είτε ένα κανονικό αντιγριπικό εμβόλιο, είτε ένα ένα εικονικό (πλασίμπο) και μετά θα εκτεθούν σε κάποιο στέλεχος της γρίπης. Θα παραμείνουν σε καραντίνα επί περίπου δέκα μέρες στο «ξενοδοχείο» και θα παρακολουθηθούν για τις αντιδράσεις του οργανισμού τους. Στο διάστημα αυτό απαγορεύεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εκτός και κάποιος δεν αρρωστήσει καθόλου, οπότε μπορεί να φύγει νωρίτερα.
Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά «δουλεύουν» τα εμβόλια και, με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο, θα πάρουν τις πληροφορίες αυτές πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν έκαναν μια κανονική κλινική μελέτη. Η ελπίδα τους είναι να αναπτύξουν επιτέλους ένα καθολικό αντιγριπικό εμβόλιο για πολλά στελέχη του ιού.
Το «Ξενοδοχείο Γρίπη», που ήταν προηγουμένως κανονικό ξενοδοχείο, διαθέτει 24 δωμάτια παραμονής των εθελοντών, τα οποία είναι επιπλωμένα σαν δωμάτια κανονικού ξενοδοχείου με μπάνιο, τηλεόραση, πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.α. Υπάρχει επίσης ένα «λόμπι» για να κάνουν παρέα οι «πελάτες», καθώς και ένα γυμναστήριο (πισίνα δεν υπάρχει, ούτε σάουνα!). Καμαριέρες-νοσοκόμες θα βρίσκονται τριγύρω όλο το 24ωρο για ό,τι χρειασθούν οι εθελοντές.
Προς το παρόν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Χολτ, διευθυντή του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων του Πανεπιστημίου, βρίσκονται σε αναζήτηση των εθελοντών-πελατών, ενώ το πρώτο πείραμα -με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ- θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Το «ξενοδοχείο» θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να μελετηθούν εμβόλια και για άλλες νόσους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ