Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Λευκοί Βράχοι του Ντόβερ: Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης

Λευκοί Βράχοι του Ντόβερ: Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης

Οι λευκοί βράχοι του Ντόβερ είναι ένα από μεγαλύτερα θαύματα του φύσης πάνω από τη Μάγχη που αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας πληθώρα επισκεπτών

Οι εντυπωσιακοί βράχοι είναι μέρος της ακτογραμμής του Κεντ στην νοτιοανατολική Αγγλία, χωρίζοντας την Μεγάλη Βρετανία από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Όταν ο ουρανός είναι ξάστερος, οι βράχοι είναι ορατοί από τις γαλλικές ακτές, αφού η απόσταση διαμέσου του στενού του Ντόβερ είναι 32 χλμ.

Το ύψος τους από την επιφάνεια της θάλασσας ανέρχεται στα 110 μ. ενώ η έκταση τους κατά μήκος της ακτογραμμής φθάνει τα 13 χλμ. δημιουργώντας ένα πανέμορφο τοπίο.

Το λευκό τους χρώμα οφείλεται στη σύνθεσή τους από κιμωλία, που τονίζεται από ράβδους μαύρου πυριτίου. Το μέρος είχε καλυφθεί από την θάλασσα πριν από εκατομμύρια χρόνια και αρκετά μικροσκοπικά θαλάσσια πλάσματα (πλαγκτόν) που βρίσκονταν στο βυθό της, πέθαναν εκεί έπειτα από την συμπίεση τους, αφήνοντας τα οστά και τα κελύφη τους,  με αποτέλεσμα να μετατραπούν στο συγκεκριμένο ιζηματογενές πέτρωμα.

Το 2002 οι λευκοί βράχοι τοποθετήθηκαν στα γραμματόσημα που εξέδωσε το Βασιλικό Ταχυδρομείο της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Mail), ενώ το 2012 τοποθετήθηκαν σε επετειακά συλλεκτικά γραμματόσημα.

Οι κατάλευκοι βράχοι έχουν συμβολική αξία για την Βρετανία, επειδή η διέλευση μέσω του στενού του Ντόβερ ήταν η κύρια διαδρομή προς την ηπειρωτική Ευρώπη, όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά, και μετέπειτα, όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, οι λευκοί βράχοι αποτελούσαν την χαρακτηριστική εικόνα που αντίκριζαν οι ταξιδιώτες στο πήγαινε – έλα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα που επιβιβάστηκαν σε μικρά πλοία κατά την εκκένωση της Δουνκέρκης, είχαν ως εικόνα σε κοντινή απόσταση τους επιβλητικούς βράχους.

Το καλοκαίρι του 1940, δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στο βράχο του Σαίξπηρ (σ.σ. σημείο στους γκρεμούς που πήρε το όνομα του προς τιμήν του διάσημου Βρετανού συγγραφέα) για να παρακολουθήσουν τις αερομαχίες μεταξύ γερμανικών και βρετανικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας.

Κοντά στους λευκούς γκρεμούς και το ομώνυμο λιμάνι δεσπόζει το περίφημο κάστρο του Ντόβερ, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Το κάστρο ανεγέρθηκε από τον Γουλιέλμο τον Πορθητή το 1066 και ξαναχτίστηκε από τους τον Ερρίκο Β’, τον Βασιλιά Ιωάννη και τον Ερρίκο Γ’ αποκτώντας την σημερινή του μορφή.

Έτσι, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το πανοραμικό τοπίο από τους φάρους που είχαν κατασκευαστεί για την πλοήγηση των πλοίων, αλλά και να περιηγηθούν στον ρωμαϊκό οικισμό που είχε εγκατασταθεί στη Βρετανία. 

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις