Site icon NewsIT

Νορβηγία: Νεκρή η «Χβάλντιμιρ» η φάλαινα «κατάσκοπος των Ρώσων»

01.09.2024 | 19:58
Νορβηγία: Νεκρή η «Χβάλντιμιρ» η φάλαινα «κατάσκοπος των Ρώσων»

Νεκρή νοτιοδυτικά της Νορβηγίας εντοπίστηκε η «Χβάλντιμιρ», μία φάλαινα μπελούγκα, που φερόταν ως «κατάσκοπος» των Ρώσων.

Η συγκεκριμένη φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε το 2019 ανοιχτά της Νορβηγίας, έχοντας φορεμένη μία περίεργη ζώνη, γεγονός που γέννησε υποψίες ότι το κήτος χρησιμοποιείτο από το ρωσικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθούσε τις κινήσεις του κήτους, η φάλαινα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής πριν από πέντε χρόνια.

Το όνομα που δόθηκε σε αυτή τη λευκή φάλαινα μήκους πολλών μέτρων προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ).

«Βρήκα τη Χβάλντι νεκρή χθες (σ.σ. 31.08.2024) ενώ την έψαχνα, όπως συνήθως έκανα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο θαλάσσιος βιολόγος Σεμπάστιαν Στραντ, ιδρυτής της ΜΚΟ, Marine Mind.

«Είχαμε επιβεβαιώσει ότι ήταν ζωντανή λίγο περισσότερο από 24 ώρες πριν την βρούμε να επιπλέει χωρίς να κινείται» στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής στη Ρισάβικα, πρόσθεσε.

Τα αίτια του θανάτου της δεν είναι ακόμη γνωστά και δεν εντοπίστηκαν ορατά τραύματα κατά την αρχική νεκροψία του κήτους, είπε ο Στραντ, σημειώνοντας ότι το κτηνιατρικό ινστιτούτο θα βοηθήσει να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της.

Ένας αξιωματούχος στο λιμάνι Στάβανγκερ, επιβεβαίωσε τον θάνατο της φάλαινας στην εφημερίδα «VG».

Is this whale a Russian spy? - BBC News

Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη

Η ηλικίας μεταξύ 14 έως 15 ετών σύμφωνα με εκτιμήσεις «Χβάλντιμιρ» εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2019 στα ανοιχτά της περιοχής της Αρκτικής, Φίνμαρκ στον Απώτερο Βορρά της Νορβηγίας.

Βιολόγοι που την είχαν πλησιάσει κατάφεραν να αφαιρέσουν τη ζώνη που ήταν δεμένη γύρω από το κεφάλι της.

Η ζώνη ήταν εξοπλισμένη με μία βάση για μία μικρή κάμερα, και στους πλαστικούς ιμάντες της ζώνης αναγραφόταν στα αγγλικά: «Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη».

Η νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας υπέθεσε τότε ότι η Χβάλντιμιρ είχε δραπετεύσει από μία περίφραξη και είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό Ναυτικό, καθώς φαίνεται πως ήταν συνηθισμένη στην παρέα ανθρώπων και είχε την τάση να πλησιάζει πλοία.

Η Μόσχα δεν σχολίασε ποτέ επίσημα τις εικασίες.

Πριν ένα χρόνο το κήτος εντοπίστηκε στις δυτικές ακτές της Σουηδίας και η ΜΚΟ είχε εκφράσει ανησυχίες ότι αυτό μπορεί να μην κατάφερνε να βρει τροφή σε εκείνη την θαλάσσια περιοχή με την οργάνωση να αναφέρει ότι έχει ήδη εντοπίσει σημάδια απώλειας βάρους του κήτους.

Οι φάλαινες μπελούγκα ζουν συνήθως πολύ πιο βόρεια, κοντά στη Γροιλανδία, ή στα νερά της ρωσικής ή της νορβηγικής Αρκτικής.

Η Θάλασσα Μπάρεντς και ο Βόρειος Ατλαντικός είναι στρατηγικές περιοχές για το Πολεμικό Ναυτικό τόσο της Ρωσίας όσο και χωρών της Δύσης, μια περιοχή με συνηθισμένη ζώνη επαφής για τα υποβρύχια τους.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version