Νομίζεις ότι είναι ένα κανονικό παστό ψάρι, μέχρι να ανοίξεις την κονσέρβα… Το Surströmming είναι ο πιο βρωμερός μεζές ολόκληρου του κόσμου.
Το Surströmming (strömming ονομάζεται η ρέγγα της Βαλτικής) είναι ρέγγα που αλιεύεται την άνοιξη πριν αναπαραχθεί, μπαίνει σε βαρέλια για 1-2 μήνες προκειμένου να ζυμωθεί και κατόπιν μπαίνει σε κονσέρβες. Η ζύμωση αυτή του… προσφέρει μια ιδιαίτερα έντονη γεύση.
Στη Σουηδία θεωρείται ένας από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες και σερβίρεται συνήθως με βραστές πατάτες ή μέσα σε σάντουιτς σε συνοδεία μπύρας.
Η όξινη γεύση του και ξεχωριστή οσμή κάνει το Surströmming να πρωταγωνιστεί σε πολλά βίντεο – challenges στο Youtube. Λίγοι είναι οι τολμηροί που καταφέρνουν να το φάνε.
“Μπορείς να το μυρίσεις 300 μέτρα μακριά από το εργοστάσιο παρασκευής του!”, δηλώνει ο Jan Soderstrom, συνιδιοκτήτης του εργοστασίου της ρέγγας. “Όλοι οι εργάτες τυλίγουν κομμάτι χαρτοπετσέτας στα ρουθούνια τους για να μπορούν να δουλέψουν”, συμπληρώνει.
Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=9lzPw4EOqto
Πηγή βίντεο: Great Big Story