Όταν ήταν ακόμη παιδί, έφυγε από το Σουδάν και έμεινα για χρόνια σε κατάλλυμα μεταναστών. Μετά από χρόνια, κατάφερε να είναι ένα διάσημο όνομα στο χώρο του μόντελινγκ.
Η Μαρί Μαλέκ ήρθε στην Αμερική και έγινε ένα αναγνωρίσιμο μοντέλο, όμως στην πορεία της, δεν κύλησαν όλα τόσο ρόδινα… Διαβάστε την ιστορία της Μαρί Μαλέκ που σήμερα υπερασπίζεται τα παιδιά – θύματα πολέμου από όλον τον κόσμο.
“Είναι μοντέλο, μουσική παραγωγός και ηθοποιός. Επίσης είναι μετανάστρια”, έτσι ακριβώς την παρουσιάζει το BBC, θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα στα παιδιά των μεταναστών που υποφέρουν. Ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν την έκανε να φύγει από τη χώρα της όταν ήταν ακόμα παιδί. Μετά από τέσσερα χρόνια σε καταλύμματα μεταναστών, της παραχωρήθηκε άδεια εισόδου στην Αμερική.
“Στην αρχή δεν ήξερα πώς να εκφραστώ. Ήμουν μαύρη και ψηλή και δεν έμοιαζα με τους υπόλοιπους. Δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω Αγγλικά”, δηλώνει η ίδια στις κάμερες του BBC και συνεχίζει: “To να θέλεις να γίνεις μοντέλο, δεν είναι απλό. Δεν μπήκα απλά στη βιομηχανία και ξαφνικά μου έδωσαν ένα συμβόλαιο και έγινα πλούσια! Καμία σχέση! Θέλει πολύ δουλειά!”.
Η Μαρί δεν έχει ξεχάσει το παρελθόν της και υπερασπίζεται τα παιδιά των μεταναστών που υποφέρουν κάνοντας διαλέξεις σε πολλές χωρές του κόσμου προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία. “Μακάρι να μπορούσα να τα βοηθήσω όλα τα παιδιά του κόσμου”, συμπληρώνει με δάκρυα στα μάτια και καταλήγει: “Είναι σκληρό να βλέπεις τα παιδιά να υποφέρουν έτσι”.
Η συμβολή της την έχει φέρει σε επαφή με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, ακόμα και με τον Μπάρακ Ομπάμα τον οποίο ενημέρωσε για το φιλανθρωπικό της έργο. Η ίδια έκτισε σχολεία στο Νότιο Σουδάν και βοηθά όχι μόνο χρηματοδοτώντας έργα αλλά και δημιουργώντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά αυτά. “Ό,τι κάνω, με συνδέει με το παρελθόν μου. Ακόμα και το μόντελινγκ, η ηθοποιία, η μουσική παραγωγή προσπαθώ να τα συνδέω και να περνάω μηνύματα για αυτά τα παιδιά. Ελπίζω να αποτελώ έμπνευση”.
Μέχρι την 9η Ιουλίου του 2011, το Νότιο Σουδάν αποτελούσε μέρος της Δημοκρατίας του Σουδάν. Η περιοχή απέκτησε αρχικά αυτονομία, με βάση την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στις 9 Ιουλίου του 2005 και με την οποία τερματίστηκε ο Δεύτερος Σουδανικός Εμφύλιος Πόλεμος ανάμεσα στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν και την κυβέρνηση του Σουδάν, η οποία εκπροσωπούταν από το Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου.
Η εν λόγω ένοπλη σύρραξη ήταν ο εμφύλιος πόλεμος με την μεγαλύτερη διάρκεια στην αφρικανική ιστορία. Τον Ιανουάριο του 2011 διενεργήθηκε δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες της περιοχής αποφάσισαν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Δημοκρατία του Σουδάν. Στις 9 Ιουλίου 2011 το Νότιο Σουδάν αποσπάστηκε και έγινε ανεξάρτητη χώρα.