Site icon NewsIT
23:51 | 05.08.18

Πρωτόγονη φυλή βλέπει για πρώτη φορά κινητό τηλέφωνο

Πρωτόγονη φυλή βλέπει για πρώτη φορά κινητό τηλέφωνο
Newsit Newsroom

Η σοκαριστική στιγμή που οι Baduy προσπαθούν να καταλάβουν τι κάνει το κινητό τηλέφωνο. Η φυλή απορρίπτει κάθε είδος τεχνολογίας για να προστατεύσει τις παραδόσεις και τα ήθη της.

“Αυτό είναι ένα κινητό τηλέφωνο. Με αυτό μπορείς να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που μένουν μακριά σου”, εξηγεί στους συγγενείς του ο Mohamed Kasja. Οι Baduy είναι μια φυλή που απορρίπτει κάθε είδος τεχνολογίας και σύγχρονου τρόπου ζωής με σκοπό να διατηρήσει τις αρχαίες παραδόσεις της.

Ο Mohamed Kasja γεννήθηκε Baduy όμως λίγο αργότερα αποκολλήθηκε από τον αυστηρό τρόπο ζωής της φυλής και πλέον ζει κάπου εκεί κοντά, έχοντας τελειώσει το σχολείο και απολαμβάνοντας τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής.

Οι Baduy, οι οποίοι αποκαλούνται και Kanekes, είναι μια παραδοσιακή κοινότητα των Bantenese που ζει στο νοτιοανατολικό τμήμα της ινδονησιακής επαρχίας Banten, κοντά στο Rangkasbitung. Θεωρείται άξεστη φυλή, μια ομάδα που είναι σχεδόν απομονωμένη από τον έξω κόσμο.

Ανήκουν στην σουντιανή εθνική ομάδα. Τα φυλετικά, φυσικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ με τον υπόλοιπο λαό της Σουντάνας. Ωστόσο, η διαφορά είναι στον τρόπο ζωής τους. Οι Baduy άνθρωποι αντιστέκονται στις ξένες επιρροές και διατηρούν έντονα τον αρχαίο τρόπο ζωής τους, ενώ οι σύγχρονοι Sundanese είναι πιο ανοικτοί σε ξένες επιρροές και η πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι.

Οι Baduy χωρίζονται σε δύο υποομάδες. Baduy Dalam (Inner Baduy) και Badur Luar (Outer Baduy). Δεν επιτρέπεται σε αλλοδαπούς να συναντήσουν τους Inner Baduy. Από την άλλη, οι Outer Baduy έχουν ορισμένες επαφές με τον έξω κόσμο.

Οι Inner Baduy είναι αναλφάβητοι, επομένως το συνηθισμένο σύστημα θρησκευτικών πεποιθήσεων και τα προγονικά λαϊκά τους συντηρούνται με μια μορφή προφορικής παράδοσης. Η τυπική εκπαίδευση για τα παιδιά του Baduy είναι ενάντια στα παραδοσιακά τους έθιμα. Απορρίπτουν την κυβερνητική πρόταση για τη δημιουργία εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στα χωριά.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αναρίθμητες κυβερνητικές προσπάθειες για να τους αναγκάσουν να αλλάξουν τη ζωή τους και να οικοδομήσουν σύγχρονα σχολεία στην επικράτειά τους, οι Baduy όμως αντιτίθενται σθεναρά στην κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, πολύ λίγοι άνθρωποι Baduy μπορούν να διαβάζουν ή να γράφουν.

Σύμφωνα με το σύστημα πεποιθήσεων που ασκούν, οι άνθρωποι του Kanekes θεωρούν τους εαυτούς τους ως απογόνους του Batara Cikal, μιας από τις επτά θεότητες ή θεούς που εστάλησαν στη γη.

Απαγορεύεται να σκοτώνουν, να κλέβουν, να κρύβουν, να διαπράττουν μοιχεία, να πίνουν αλκοόλ, να τρώνε φαγητό το βράδυ, να παίρνουν οποιαδήποτε μορφή μεταφοράς, να φορούν παπούτσια ή σύγχρονα ρούχα, να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές, να φορούν λουλούδια ή αρώματα, να δέχονται χρυσό ή ασήμι, να αγγίζουν χρήματα ή να κόβουν τα μαλλιά τους.

Η άλλη ομάδα ωστόσο που επιθυμεί την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κινητά τηλέφωνα, φορούν πιο έντονα χρώματα στα ρούχα τους, ζουν εκτός της περιοχής και πιστεύουν στο Ισλάμ.

“Οι Baduy δεν είναι φτωχοί, όπως νομίζουν πολλοί άνθρωποι. Απλά δεν χρειάζονται πράγματα που εμείς χρησιμοποιούμε”, καταλήγει ο Mohamed Kasja.

Πηγή βίντεο: Al Jazeera English

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version