Site icon NewsIT

Τι έτρωγαν οι θεατές ως σνακ κατά την διάρκεια των μονομαχιών στο Κολοσσαίο της Ρώμης

16.10.2024 | 07:01
Τι έτρωγαν οι θεατές ως σνακ κατά την διάρκεια των μονομαχιών στο Κολοσσαίο της Ρώμης

Colosseum ancient ruins in Rome, Italy

Το Κολοσσαίο είναι είναι ιστορικό μνημείο της Ρώμης που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την πλούσια ιστορία του και την αρχιτεκτονική του.

Το Κολοσσαίο είναι ένα πέτρινο αμφιθέατρο που χτίστηκε από τους Φλαβιανούς Αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γύρω στο 70 μ.Χ.

Το αμφιθέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει έως και  50.000 θεατές. Όπως είναι γνωστό, στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν μονομαχίες (μεταξύ δούλων και αιχμαλώτων πολέμου), θηριομαχίες, ακόμα και αναπαραστάσεις πραγματικών ναυμαχιών.

Δεδομένου, όμως, ότι οι μονομαχίες διαρκούσαν μια ημέρα ή και περισσότερες και οι θεατές κάθονταν για ώρες στο αμφιθέατρο, παρακολουθώντας τις θηριωδίες, ως μέσο ψυχαγωγίας, έπρεπε να έχουν μαζί τους κάποιο σνακ.

Κατά την διάρκεια, λοιπόν, έρευνας (2022) στο αποχετευτικό σύστημα και τους υπονόμους του Κολοσσαίου, η οποία διήρκησε ένα χρόνο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ορισμένα ευρήματα, που ρίχνουν φως στις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων θεατών.

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπόρους από σύκα, σταφύλια και πεπόνια, καθώς και απομεινάρια από ελιές και καρύδια, που εκτιμάται ότι τσιμπολογούσαν οι θεατές ως σνακ κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων πριν από 1.900 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, οι ερευνητές εντόπισαν και ορισμένα οστά που πιστοποιήθηκε ότι ανήκαν σε αρκούδες και αιλουροειδή, τα οποία πιθανότατα συμμετείχαν σε θηριομαχίες ή σε κυνηγετικούς διαγωνισμούς.

Επίσης, εντοπίστηκαν περισσότερα από 50 χάλκινα νομίσματα από την περίοδο της ύστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, καθώς και ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στον Μάρκο Αυρήλιο και τη συμπλήρωση δέκα ετών από την άνοδό του στην εξουσία.

Τα εγκαίνια του Κολοσσαίου πραγματοποιήθηκαν το 80 μ.Χ. με αγώνες που διήρκεσαν συνολικά 100 ημέρες. Το Κολοσσαίο λειτούργησε περίπου μέχρι το 523 μ.Χ. με μια διακοπή μεταξύ των ετών 217-238 μ.Χ., εξαιτίας ενός κεραυνού που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του.

Μετά από σεισμούς και λεηλασίες κατά την διάρκεια των αιώνων αποτελεί σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version