Ελληνικό street food κάνει θραύση στη Νέα Υόρκη… «Πιστεύουμε ότι το πολύ καλό φαγητό ξεκινάει από την οικογένεια και η δική μας οικογένεια ξέρει σίγουρα από καλό ελληνικό φαγητό!».
Μ’ αυτόν τον τρόπο υποδέχονται τους επισκέπτες της ιστοσελίδας τους οι αδελφοί Νίκος και Φώτης Καραγιώργος, ιδιοκτήτες της καντίνας «Uncle Gussy’s», που προσφέρει ποιοτικές μεσογειακές γεύσεις, στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, τη Νέα Υόρκη. Στην καντίνα τους, στη συμβολή της 51ης οδού και της λεωφόρου Παρκ (51st & Park Avenue), τις ημέρες που ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό -ακόμα και με …δόντια- σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους που θέλουν να πάρουν μια «γεύση» Ελλάδας, βουτώντας τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, τα σουβλάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες τους σε άφθονο τζατζίκι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως πολλοί άλλοι Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και ο θείος των αδελφών Καραγιώργου, Κώστας, είχε στήσει το δικό του μικρό καρότσι, πουλώντας χοτ-ντογκ και πρέτσελ, από το 1971, στο ίδιο σημείο όπου σήμερα λειτουργεί η καντίνα, που πήρε το όνομά της απ’ αυτόν.
«Το 2007, εγώ και ο αδελφός μου, ο Φώτης, αρχίσαμε μ’ ένα καρότσι, όχι από τα απλά, αλλά απ’ αυτά με το σκέπαστρο. Το ονομάσαμε “Uncle Gussy’s” και αρχίσαμε να προσφέρουμε πίτες, γύρο, χοιρινό σουβλάκι και τζατζίκι. Μας βοήθησε πολύ και η μάνα μου, η οποία κάθε Τρίτη και Πέμπτη ετοίμαζε κάτι σπιτικό (π.χ. κοκκινιστό, γεμιστά, παστίτσιο, σπανακόπιτα). Εκεί ήταν που έγινε το “κλικ”. Ξετρελάθηκαν όλοι μ’ αυτά τα σπιτικά φαγητά. Σιγά σιγά “έπιασε” η ιδέα μας και είχαμε ουρά», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Νίκος Καραγιώργος, εξηγώντας πώς ξεκίνησαν όλα.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το σκεπαστό καρότσι, τα δυο αδέλφια πέρασαν σε καντίνα, όταν μια μέρα είδαν να περνάει μπροστά τους ένα μεγάλο φορτηγό, που πουλούσε σνίτσελ. «Τότε μού είπε ο αδελφός μου: πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς ένα φορτηγό. Έτσι κι έγινε», λέει ο 43χρονος, ο οποίος «βούτηξε» από μικρός, όπως λέει, στα βαθιά αυτής της δουλειάς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με εκλεκτά υλικά, αρκετά από τα οποία προμηθεύονται απευθείας από την Ελλάδα, όπως το λάδι και τη ρίγανη που έχει ξετρελάνει τους Αμερικανούς, τα δυο αδέλφια προσφέρουν στους πελάτες τους την κλασική πίτα γύρο με τζατζίκι, σουβλάκια και τηγανητές πατάτες, ελληνική σαλάτα και πολλά ακόμα φαγητά, πάντα με «γεύση» Ελλάδας.
Όταν, μάλιστα, κάποιοι άρχισαν να ζητούν φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες, που συναντά κανείς κυρίως στην αραβική κουζίνα), τα δυο αδέλφια «απάντησαν» με κολοκυθοκεφτέδες, με μια μικρή …παραλλαγή. «Πολλοί ζητούσαν φαλάφελ, αλλά εγώ δεν μεγάλωσα μ’ αυτά και είπα να φτιάξουμε κάτι που τρώμε εμείς και να το σερβίρουμε …αλλιώς. Έτσι κάναμε μια παραλλαγή κολοκυθοκεφτέδων, που δεν τους “πατάμε” και δεν τους βάζουμε στο τηγάνι. Τους κάνουμε σαν μπαλάκια, τους τηγανίζουμε στη φριτέζα και τους σερβίρουμε μαζί με πατάτες και φέτα. Τούς προσφέρουμε στους πελάτες μας τα τελευταία 3-4 χρόνια και πάνε πολύ καλά!», αναφέρει ο 43χρονος.
Με τις ρίζες της οικογένειάς του να «κρατάνε» από τον Άγιο Δημήτριο της ορεινής Ναυπακτίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Καραγιώργος εκτός από νόστιμα ελληνικά εδέσματα «σερβίρει» πολλές φορές και πληροφορίες για τις ομορφιές της Ελλάδας σε όλους όσοι θέλουν να την επισκεφθούν. «”Θα ταξιδέψω Ελλάδα, πού να πάω”, με ρωτάνε», σημειώνει και προσθέτει: «Με το φαγητό έρχεται και η …όρεξη για να ταξιδέψουν στη χώρα μας!».
Όσο για το «μυστικό» της επιτυχίας τους; «Δεν ψάχνουμε για …παράδρομους όταν πρόκειται για το φαγητό μας ή ό,τι άλλο κάνουμε. Προσπαθούμε, με κάθε μέσο, να προσφέρουμε το καλύτερο και ποιοτικότερο φαγητό στους πελάτες μας», αναφέρει, επισημαίνοντας πως το μυστικό της επιτυχίας είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. «Αν κάτι δεν σ’ αρέσει μην το κάνεις. Χάνεις την ώρα σου!», λέει χαρακτηριστικά.
Η καντίνα «Uncle Gussy’s», σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι η μοναδική ελληνική στη Νέα Υόρκη και θα έλεγε κανείς, όπως εξηγεί ο Νίκος, πως όλες πάνε καλά καθώς το ελληνικό street food είναι κάτι που φαίνεται ν’ αγαπούν πολύ οι Αμερικανοί.