Σάββατο, 31 Αυγ.
27oC Αθήνα

«Τρελαίνονται» όντως οι ταύροι με το κόκκινο χρώμα; Όσα δεν ξέρετε για τις ταυρομαχίες

«Τρελαίνονται» όντως οι ταύροι με το κόκκινο χρώμα; Όσα δεν ξέρετε για τις ταυρομαχίες

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την αγάπη, καθώς και το ερωτικό πάθος, ενώ είναι το χρώμα της φωτιάς.

Άραγε, τι συμβαίνει με τους ταύρους και «τρελαίνονται» με το κόκκινο χρώμα;

Αρκετοί θεωρούν ότι οι ταύροι εξαγριώνονται με την κόκκινη κάπα, αφού το εν λόγω χρώμα συνδέεται και με τον θυμό. Τι ισχύει, όμως, στ’ αλήθεια;

Σ’ αυτό το κείμενο, θα ανακαλύψετε μερικές πληροφορίες σχετικά με το αρσενικό βόδι, αλλά και ποιος είναι ο λόγος που οι ταυρομάχοι χρησιμοποιούν κόκκινες κάπες.

Γιατί οι ταύροι είναι τόσο επιθετικοί;

Ο θυμός των συγκεκριμένων θηλαστικών σχετίζεται με το φύλο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλότερα στα αρσενικά, γι’ αυτό και οι ταύροι είναι πιο επιθετικοί σε σύγκριση με τις αγελάδες.

Ωστόσο, οι ταύροι δεν είναι μόνο επιθετικοί λόγω της τεστοστερόνης. Πρόκειται για ζώα που είναι έτοιμα να επιτεθούν, σε οποιονδήποτε παραβιάζει με απειλητική διάθεση τον ιδιωτικό τους χώρο.

Το χαρακτηριστικό της επιθετικότητας των ταύρων σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθος τους και την απίστευτη δύναμή τους, τους καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους. Επιπλέον, οι ταύροι διαθέτουν αιχμηρά κέρατα που μπορούν να πληγώσουν θανάσιμα το υποψήφιο θύμα τους.

Προκειμένου να χαλιναγωγήσουν την επιθετικότητα των ταύρων, αρκετοί αγρότες τοποθετούν συχνά κρίκους στις μύτες των ταύρων, γεγονός που τους επιτρέπει να ελέγχουν τα συγκεκριμένα θηλαστικά από απόσταση ασφαλείας.

Το κόκκινο χρώμα «τρελαίνει» τους ταύρους;

Τα μάτια των ταύρων δεν έχουν L-κώνους (κωνικά κύτταρα), ώστε να ξεχωρίσουν τα χρώματα. H συγκεκριμένη έλλειψη κάνει τους ταύρους να έχουν διχρωματική όραση, που σημαίνει, απλούστατα, ότι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν το κόκκινο χρώμα από το πράσινο. Στην ουσία, οι ταύροι αντιλαμβάνονται το κόκκινο χρώμα, ως ένα μείγμα μεταξύ κίτρινου και γκρι.

Έτσι, λοιπόν, οι ταύροι δεν εξαγριώνονται, «βλέποντας» το κόκκινο χρώμα, αλλά εξαιτίας του έντονου και απότομου κυματισμού της κάπας.

Ποιος είναι ο λόγος που οι ταυρομάχοι χρησιμοποιούν κόκκινη κάπα;

Η κόκκινη κάπα που χρησιμοποιούν οι ταυρομάχοι (matadors) στις ταυρομαχίες ονομάζεται muleta. Η χρήση της είναι βαθιά ριζωμένη με την παράδοση των ταυρομαχιών. Η προέλευση της χρονολογείται από το 1726, όταν ο Ισπανός ματαδόρ Francisco Romero, την καθιέρωσε στις ταυρομαχίες. Σήμερα, χρησιμοποιείται στο τελικό στάδιο μιας ταυρομαχίας, κυρίως στην Ισπανία, όπου οι ταύροι θανατώνονται μ’ ένα σπαθί.

Η κόκκινη κάπα μπορεί, επίσης, να καλύψει τις κηλίδες αίματος των ταύρων και να καθαριστεί πιο εύκολα, μετά το πέρας της ταυρομαχίας. Ωστόσο, για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, οι ταυρομάχοι χρησιμοποιούν μια διαφορετική κάπα που έχει ροζ χρώμα στην εξωτερική πλευρά της και κίτρινο, στο εσωτερικό της.

Που καταλήγει ο ταύρος μετά την θανάτωση του;

Στην Πορτογαλία οι ταύροι δεν θανατώνονται, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Ωστόσο, μετά από μια αιματηρή ταυρομαχία, το κουφάρι του ταύρου καταλήγει σε κρεοπωλείο, καθώς το κρέας του θα χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένα πιάτα. Υπάρχει, επιπλέον, ένα εστιατόριο στην Ισπανία (Casa Toribio) που σερβίρει κρέας ταύρου, που προέρχεται από την αρένα« Las Ventas» στη Μαδρίτη. Επίσης, το κρέας του ταύρου χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζωοτροφών.

Ποιες ράτσες ταύρων χρησιμοποιούνται για ταυρομαχίες;

Οι ταύροι που παίρνουν μέρος στις ταυρομαχίες είναι οι ταύροι toro bravo ή ισπανικοί ταύροι μάχης, μια ράτσα βοοειδών που προέρχεται από την ιβηρική χερσόνησο.

Oι ταύροι μάχης είναι μυώδεις, καθώς εκτρέφονται αποκλειστικά για ταυρομαχίες και έχουν συνήθως μαύρο ή σκούρο καφέ χρώμα. Συγκεκριμένα, οι ταύροι ηλικίας 4-6 ετών προορίζονται για corrida de toros (επαγγελματικές ταυρομαχίες) και corrida de rejones (ταυρομαχίες με άλογα).

Επίσης, οι ταύροι ηλικίας 3-4 ετών προορίζονται για novilladas (ερασιτεχνικές ταυρομαχίες). Ο ταυρομάχος σε μια novillada ονομάζεται novillero και δεν θεωρείται ακόμη ματαδόρ. Τα εισιτήρια για τις ερασιτεχνικές εκδηλώσεις είναι συνήθως πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με τις επαγγελματικές ταυρομαχίες και τις αντίστοιχες με τα άλογα.

Σε ποιες χώρες επιτρέπονται ακόμα οι ταυρομαχίες

Πλέον, οι ταυρομαχίες έχουν απαγορευτεί σε αρκετές χώρες, όπως, στην Αργεντινή, στην Κούβα, στην Ιταλία, στην Δανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά. Παρά την σωρεία αντιδράσεων από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, το αμφιλεγόμενο έθιμο συνεχίζεται. Οκτώ χώρες εξακολουθούν να επιτρέπουν τις ταυρομαχίες: η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Μεξικό, η Κολομβία, η Βενεζουέλα, το Περού, το Εκουαδόρ και, φυσικά, η Ισπανία. Σε αρκετές πόλεις της Ισπανίας, όμως, όπως το Calonge, το Tossa de Mar, το Vilamacolum και το La Vajol, θεωρούνται παράνομες.

Το παραπάνω γεγονός έχει να κάνει κυρίως με το δεδομένο ότι οι ταυρομαχίες αποτελούν παραδοσιακό έθιμο της ισπανικής κουλτούρας. Ενδεικτικό του ζητήματος είναι ότι η ισπανική αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας απαγόρευσε το αιματηρό έθιμο το 2010, αλλά η απόφαση ανατράπηκε το 2016, αφού η απαγόρευση κρίθηκε αντισυνταγματική.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις