Χανιά, μία πόλη μαγική. Με μια υπέροχη παραλία, με ενετικό χρώμα, με την Παλιά Πόλη να θυμίζει ρόδινο τριαντάφυλλο, με ένα κλίμα ηλιόλουστο και ολάνθιστο, τα Χανιά είναι κάτι ανάμεσα σε επίγειο παράδεισο και πολιτεία του ονείρου, τίποτα λιγότερο! Μια πόλη – κόσμημα που έχουμε το προνόμιο να είναι δίπλα μας και να μπορούμε να την απολαύσουμε όποτε θέλουμε!
Η απέραντη ιστορία της Κρήτης ξεδιπλώνεται στους αφάνταστης ωραιότητας αρχαιολογικούς χώρους των Χανίων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη επάνω στα σπαράγματα της πανάρχαιας Κυδωνίας, μίας από τις σημαντικότε4ρες πόλεις του μινωικού κόσμου και της Μεσογείου. Θεωρείται ότι είναι η μητρόπολη όλου του κρητικού πολιτισμού, μια πόλη χτισμένη από τον Ερμή τον ίδιο ή τον Απόλλωνα! Η σημερινή ονομασία «Χανιά» είναι παραφθορά του ονόματος Χθονία, το οποίο είναι το όνομα όλης της αρχαίας Κρήτης. Η φύση γύρω από τα Χανιά, καταπράσινη, με απέραντους ελαιώνες αλλά και με μια τεράστια δαντέλα από ακρογιάλια, συμπληρώνει την εικόνα του παραδείσου!
Πέρα από το σπουδαιότατο Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά και κοντά στα Χανιά ο επισκέπτης έχει πολλά να δει και να θαυμάσει. Εδώ βρίσκεται το Μουσείο Τυπογραφίας, το Μουσείο Χημείας Χανίων, το Σπίτι και του Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, το Λαογραφικό Σπίτι Χανίων. Η ιστορία της Κρήτης φανερώνεται μέσα από τις προθήκες των μουσείων σε ένα ανάγλυφο και άκρως γοητευτικό πανόραμα.
Στα Χανιά, όμως κρύβεται και ένα από τα πιο ιστορικά καφέ της Ευρώπης.
Ένα σημαντικό σημείο περιπάτου και αναψυχής στην πόλη των Χανίων είναι ο Δημοτικός Κήπος, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Τζανακάκη. Είναι έργο του φιλέληνα Ρεούφ Πασά που σχεδιάστηκε το 1870 σε ευρωπαϊκά πρότυπα και φυτεύτηκε με πολλά αειθαλή δένδρα και φυτά με την επίβλεψη και την επιμέλεια του ίδιου του Πασά.
Μέσα στον κήπο για την εξυπηρέτηση του κοινού λειτουργούσε καφενείο από τις αρχές του 20ου αιώνα, το οποίο λειτουργεί ακόμα και σήμερα ανακατασκευασμένο. Εντός του Δημοτικού Κήπου λειτουργεί και θερινός κινηματογράφος ο οποίος τις προβάλλει ταινίες ποιότητας τις οποίες απολαμβάνουν κάθε καλοκαίρι οι λάτρεις της 7ης τέχνης. Στη βόρειο-ανατολική πλευρά του Δημοτικού Κήπου βρίσκεται το εντυπωσιακό Ρολόι της πόλης, το οποίο άρχισε να χτίζεται το 1924 και τέλειωσε το 1927 και το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κτίσματα της πόλης των Χανίων.
Στη δημιουργία του Δημοτικού Κήπου των Χανίων οδήγησε η ανάγκη ύπαρξης ενός ελεύθερου χώρου για ένα περίπατο και αναψυχή των στριμωγμένων κατοίκων μέσα στα τείχη, τα τελευταία χρόνια της Τούρκικης κατοχής.
Ο Ρεούφ Πασά, αξιοποιώντας τον καθιερωμένο πια περίπατο προς την αμμώδη περιοχή μιας μεγάλης συκιάς, φυτεύει τον Κήπο του μπαξέ, το οποίο θα είναι και το πρώτο κοινοφελές έργο, έξω από τα τείχη της πόλης των Χανίων. Ο Κήπος σε επίπεδο υψηλότερο του γύρω χώρου με θαυμάσιο ορίζοντα , φυτεύτηκε κυρίως με αειθαλή δέντρα, ενώ κάτω από τη σκιά τους καλλιεργούσαν λουλούδια.
Οι δρόμοι του Κήπου, χαραγμένοι σύμφωνα με τα Ευρωπαικά κηποτεχνικά πρότυπα και στρωμένοι με χονδρή άμμο, σε πολλά σημεία σκεπάζονταν με κληματίδες. Μέσα στον Κήπο, έστησαν δύο αγάλματα και έναν Ερμή της αρχαίας Κυδωνίας. Δύο φορές την εβδομάδα, έπαιζε εκεί η στρατιωτική μπάντα.
Μέσα στον Κήπο λειτουργούσε καφενείο, ενώ το 1905 οι τότε ενοικιαστές του Κ. Μανωλικάκης και Δ. Σαββάκης έφεραν και λειτούργησαν τον πρώτο κινηματογράφο. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο θερινός κινηματογράφος αποτέλεσε το απαραίτητα συμπλήρωμα του Δημοτικού Κήπου.
Το χειμώνα του 1918, ο Δήμος Χανίων αναθέτει στο γεωπόνο και δενδροκόμο του Αγροκηπίου Κωνσταντίνο Σπάη, την ανακαίνιση του κήπου. Τότε κόβονται και ξεριζώνονται τα άσχημα και κακογερασμένα δέντρα και φυτεύονται νέα με ωραία φυλλωσιά και λεπτό άρωμα κυρίως νερατζιές,δάφνες του Απόλλωνα, Ιαπωνικές σπηλιές και δένδρα Πουλιενέζι, με την κατάλευκη άνθηση. Τα παλιά σχήματα των παρτεριών, παρτέρι στην είσοδο εμπρός και δεξιά, διαμορφώνεται σε πεταλούδα και κάθεται πάνω σε λουλούδι, και το μεγαλύτερο κεντρικό παρτέρι, σε σχήμα αρχαικού αμφορέα.
Το 1900 η πρώτη διεθνής εμπορική έκθεση των Χανίων διοργανώθηκε στον Δημοτικό Κήπο με 701 Εκθέτες, από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό είναι γεγονός μοναδικό για την Κρήτη. Το 1936, στον Δημοτικό Κήπο δημιουργείται από τον επιχειρηματία Ανδρέα Χατζηδάκη το κτίριο που φιλοξενεί έως και σήμερα το «Καφέ Κήπος».
Πρόκειται για το μοναδικό ιστορικό καφέ στην Ελλάδα, με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αφού στο χώρο του φιλοξενήθηκε «η Βουλή των Κρητών» και προσωπικότητες όπως Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Νικήτας Βενιζέλος, Νίκος Καζαντζάκης, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών βρήκαν φιλόξενη στέγη. Για δεκαετίες το «Καφέ Κήπος» αποτελεί ένα αξιόλογο πολιτιστικό χώρο προσφέροντας «έργο» στην τοπική κοινωνία, συνδυάζοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την μοναδικότητα ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων (διαγωνισμοί φωνητικών ταλέντων, μουσικές βραδιές, διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις , φεστιβάλ). Σε πολλές από τις παραπάνω εκδηλώσεις συμμετείχαν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Βογιατζής, Σταύρος Παρούσης, Τζένυ Βάνου και πολλοί άλλοι.