«Αν κάποιος έρθει να πάρει παγωτό, εγώ τι θα του πω; Πόσο κάνει; Είναι 13% ή 23% ο ΦΠΑ;»… Είναι η εύλογη απορία ενός –από τους πολλούς- ιδιοκτήτες καταστήματος εστίασης σε τουριστική περιοχή.
Όταν πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με διάγγελμα ανακοίνωνε πως από την 1η Αυγούστου θα μειωνόταν κατά 10% ο ΦΠΑ στην εστίαση, μετά από μάχη (όπως είπε) με την τρόικα, μάλλον οι μαγαζάτορες –που πίεζαν για να μειωθεί ο φόρος και να «κινηθεί» η αγορά μέσω της μείωσης τιμών- δε μπορούσαν να φανταστούν πως τους περίμενε… σπαζοκεφαλιά.
Το αλαλούμ που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών έφερε διευκρινιστική εγκύκλιο λίγες ώρες μετά. Αλλά αντί το μόνο που έγινε ήταν να μπερδευτούν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και να γίνει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση… ανέκδοτο!
Πόσο θα κάνει ένα αναψυκτικό αν το φέρει το ντελίβερι, πόσο αν το φέρει το room service και πόσο αν το πάρει κανείς από το mini bar ενός ξενοδοχείου;
Το πρωί της Τετάρτης, ένα 24ωρο πριν μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προσπάθησε να απλουστεύσει τα πράγματα. Και το έκανε μέσω… twitter.
Έγραψε:
– Το ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται (με hashtag #stopMisInformation, δηλαδή στοπ στην παραπληροφόρηση
– Μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητο
– Ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι.
Μένει πια να δούμε αν οι νέες διευκρινήσεις θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο ή από αύριο στην αγορά θα επικρατήσει νέο αλαλούμ, σύγχυση και τις τιμές να μη μειώνονται!
“Αν πάρεις μια τυρόπιτα, για να φύγεις πληρώνεις ΦΠΑ 13%. Αν όμως κάτσεις λίγο να περιμένεις έναν φίλο σου για να φύγετε μαζί, θα πληρώσεις 23%;” ήταν… απορία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά.
“Διάβασα πέντε φορές χθες τη νομοθεσία για την εστίαση για να καταλάβω τι γίνεται. Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση ισχύει για την άμεση και επιτόπια κατανάλωση όλων των μη αλκοολούχων ποτών, καθώς και των έτοιμων ροφημάτων, χυμών και αναψυκτικών. Εδώ υπάρχει προβληματική εφαρμογή του νόμου”, είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Σκαϊ.
“Οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με δεκάδες διευκρινιστικές εγκύκλιους ενός νόμου, ενώ είναι συχνό το φαινόμενο, μια διευκρινιστική εγκύκλιος να έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου! Ένας νόμος για να εφαρμοστεί χρειάζονται 250 εγκύκλιοι που πολλές φορές ανατρέπουν τη βούληση του νομοθέτη με τον υπάλληλο της υπηρεσίας να εφαρμόζει την εγκύκλιο.
Υπάρχει πρόβλημα στη νομοθεσία, που προκαλεί τεράστιο διοικητικό και νομικό κόστος στις μικρές επιχειρήσεις που δύσκολα μπορούν να αφομοιώσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία χωρίς οργανωμένα λογιστήρια”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΦΠΑ στην εστίαση: Τα ευτράπελα της μείωσης από 23% σε 13%
Με ειδικό σήμα θα ξεχωρίζουν τα μαγαζιά που θα ρίξουν τις τιμές τους από 1η Αυγούστου
Οι επόμενοι στόχοι του Στουρνάρα μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Σαμαράς: μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 1η Αυγούστου