Αύριο συνεδριάζει (μέσω τηλεδιάσκεψης) το Brussels Group και όλα, σύμφωνα τουλάχιστον με το Μαξίμου, δείχνουν ότι η συμφωνία προχωράει και πως ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις.
Μάλιστα το περιβόητο 20σέλιδο κείμενο το οποίο φαίνεται ότι προετοιμάζεται εντατικά ώστε να αποτελέσει το βασικό κείμενο της συμφωνίας φαίνεται να παίρνει την τελική του μορφή.
Μάλιστα το κείμενο αυτό που θα λάβει την τελική μορφή του το Σαββατοκύριακο λέγεται ότι θα αποτελέσει το κείμενο της τελικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους Θεσμούς σε ένα έκτακτο Eurogroup το οποίο πιθανότατα θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Προς το παρόν διαρρέται ότι υπάρχει συμαντική σύγκληση σε πολλά πεδία, όπως το φορολογικό, όπου μένουν ωστόσο ανοιχτά ζητήματα όπως οι συντελεστές του ΦΠΑ, ενώ φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί ποια μέτρα προχωρούν στο ασφαλιστικό και ποια θα προωθηθούν αργότερα ύστερα από νέα συμφωνία των δύοπ πλευρών.
Το γεγονός πάντως ότι μένουν ανοιχτά ζητήματα φαίνεται ότι οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συμφωνία που θα υπογραφεί δεν θα είναι και η τελική μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά πως προκύπτει από την ανάγκη κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.
Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει
Μένει ο ΕΝΦΙΑ με έκπτωση για όλους μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω (αύξηση κατά 30% στην έκτακτη εισφορά).
Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη
Νέου τύπου περαίωση για υποβολή χωρίς πληρωμή προστίμων δηλώσεων για κρυφά εισοδήματα.
Νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει και η αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές για τα εισοδήματα με αλλαγές στις κλίμακες για όσους έχουν εισοδήματα που χαρακτηρίζονται μεσαία δηλαδή γίνεται λόγος για ποσά από 20.000 και 25.000 ευρώ, όπου φαίνεται ότι θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος.
Ο ΦΠΑ
Το ζήτημα μένει ανοιχτό με την ελληνική πλευρά να εμμένει σε τρεις συντελεστές -7%,14% και 22%- με αύξηση εσόδων το πολύ ως 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι θεσμοί επιθυμούν έναν ενιαίο συντελεστή από 19 ως και 23% με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα επιφέρει επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Το ασφαλιστικό
Αρκετά είναι τα ζητήματα που μετατίθενται για το μέλλον, μετά το καλοκαίρι σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Η Αθήνα συμφωνεί σε μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και υπόσχεται ενοποιήσεις ταμείων και εξορθολογισμό ποσών (αυτό ίσως σημαίνει μειώσεις ποσών στις κύριες συντάξεις) και φαίνεται να κερδίζει την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος στις επικουρικές για ένα με δύο χρόνια.
Το δημοσιονομικό κενό
Εδώ φαίνεται ότι τις δύο πλευρές τις χωρίζει ένα ποσό της τάξης του ενός δισ. ευρώ. Εδώ φαίνεται ότι το κενό κλείνει με τις αλλαγές στο ΦΠΑ και τις περικοπές των δαπανών του Δημοσίου.
Τα εργασιακά
Στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλησης των δύο πλευρών.
Σε όλα τα παραπάνω το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να διαρρέει ότι έχει λάβει την υπόσχεση της Αμερικανικής Κυβέρνησης δια του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου ότι θα υπάρξει παρέμβαση έτσι ώστε να υπάρξει διαλλακτικότερη στάση, ωστόσο το Ταμείο φαίνεται να εμμένει σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ζητήματα τα οποία συνδέει με το χρέος και την πορεία του ΑΕΠ