Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

20λεπτο τετ α τετ Γιούνκερ – Λαγκάρντ για την Ελλάδα – Αιχμές για Τόμσεν, Βελκουλέσκου

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της 20λεπτης συνάντησης που είχαν την περασμένη Παρασκευή (21.04.2017) στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εμπιστευτικό έγγραφο που έρχεται στη δημοσιότητα μέσα από το euro2day.gr αναφέρει πως Γιούνκερ και Λαγκάρντ συμφώνησαν πως η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος Μαΐου και να εκταμιευθεί η δόση αφού, όπως τονίζεται στο έγγραφο «η συνεχιζόμενη αστάθεια πλήττει την αξιοπιστία της ευρωζώνης».

Σημειώθηκαν πάντως και διαφωνίες, αφού ο Γιούνκερ φέρεται να άσκησε πιέσεις στη Λαγκάρντ να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ΔΝΤ όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά η διευθύντρια του IMF δεν… “ίδρωσε” και κράτησε κλειστά τα χαρτιά της, λέγοντας πως δεν αποκλείεται η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει με αστερίσκο και αυτή τη φορά (έγινε και πέρυσι) αφού το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να υπαναχωρήσει από τους όρους που έχει θέσει για να συμμετάσχει (ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις).

«Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι σημαντικό να ξέρουμε τις προοπτικές του ΔΝΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου του για συμμετοχή με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Θέλουμε να ξέρουμε: είναι πρόθυμο το management του ΔΝΤ να συμμετέχει με ένα πλήρες πρόγραμμα, εάν το Eurogroup προχωρήσει με τα μέτρα για το χρέος; Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμά σας;» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σύμφωνα με το έγγραφο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει, επιμένοντας ότι πρώτα προέχει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η εκταμίευση της δόσης. Και αυτό είναι ένα σενάριο που φαίνεται πως έχει και τη στήριξη της Γερμανίας.

«Είναι καλό ότι κάνουμε πρόοδο, αν και αυτή είναι αργή. Η συνεργασία μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν είναι κρίσιμη. Δεν είναι όμως πάντα ομαλή και πρέπει να ανοίξουν όλα τα κανάλια της επικοινωνίας» αναφέρει το έγγραφο.

Αξιόπιστες πηγές, αναφέρει το euro2day.gr, θεωρούν ότι η Κομισιόν έχει φτάσει πολλές φορές στα όρια με τη συμπεριφορά είτε του Πολ Τόμσεν είτε της Ντέλιας Βελκουλέσκου, όταν συνομιλούν για την Ελλάδα.

Παράλληλα, παρά το γεγονός πως Γιούνκερ και Λαγκάρντ συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιμονή του ΔΝΤ να περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις και ζήτησε από την επικεφαλής του Ταμείο να κάνει πίσω.

«Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, όμως οι μειώσεις στις συντάξεις είναι πολύ σκληρές και ανησυχούμε ότι οι συνταξιούχοι είναι δύσκολο να προσαρμοστούν», ανέφερε ο Γιούνκερ. «Με τις περικοπές του 2015 και 2016 θα έχουμε συνολικά σε μέσο όρο μείωση των υπάρχοντων συντάξεων κατά 18%. Πρέπει να υπάρξει περίοδος προσαρμογής» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ανέφερε, επίσης, ότι η όποια αξιοπιστία υπάρχει θα χαθεί, εάν οι επιπτώσεις από τις περικοπές στις συντάξεις έχουν αρνητικό πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Αν και η Λαγκάρντ δεν υποχώρησε ούτε σε αυτό, το δημοσίευμα αναφέρει πως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε εντολή στη διαπραγματευτική του ομάδα να επιμείνει σε αυτό και να αναζητηθούν αντίμετρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε