Πολιτική

25η Μαρτίου: Μηνύματα του πολιτικού κόσμου – Αναμνηστική έκδοση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

H 25η Μαρτίου έφτασε και όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που άνοιξε το δρόμο για μία ανεξάρτητη Ελλάδα. Παράλληλα, κυκλοφόρησε η αναμνηστική έκδοση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Προς τιμήν της εθνικής εορτής για την 25η Μαρτίου η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» κυκλοφόρησε μία τετρασέλιδη αναμνηστική έκδοση για τη 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Η έκδοση εμφανίστηκε σήμερα, Τετάρτη (24.03.2021) ως κάλυμμα στις ημερήσιες εφημερίδες.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και για την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια. Περιλαμβάνονται, επίσης, πληροφορίες για το έργο και τις δραστηριότητες της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Click4more: 25η Μαρτίου: Η Αθήνα υποδέχεται τους υψηλούς προσκεκλημένους της

Η έκδοση είναι πλαισιωμένη με πίνακες σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, όπως, για παράδειγμα, του Ευγένιου Ντελακρουά, του Θεόδωρου Βρυζάκη, του Νικόλαου Γύζη, του Νικηφόρου Λύτρα, που αναπαριστούν σημαντικές στιγμές της Επανάστασης, καθώς και με αποφθέγματα εμβληματικών μορφών της εποχής, όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Ρήγα Φεραίου και του Ιωάννη Μακρυγιάννη.

Αναλυτικά τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας που περιλαμβάνονται στην τετρασέλιδη αναμνηστική έκδοση:

25η Μαρτίου – Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Το 1821 οι Έλληνες επαναστάτησαν για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να ανακτήσουν την κυριαρχία τους. Δεν αγωνίστηκαν όμως, με ηρωισμό και αυταπάρνηση, μόνο για την ανεξαρτησία, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία. Θέλησαν να οικοδομήσουν ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο, στα πρότυπα της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Συνέλαβαν το πνεύμα της εποχής τους και εμπνεύστηκαν από τις αξίες της νεωτερικότητας και το ορμητικό κίνημα του συνταγματισμού.

Click4more: Σακελλαροπούλου σε Αναστασιάδη: Η Ελλάδα θα στηρίζει πάντοτε τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού

Μερικούς μήνες μετά την κήρυξη της Επανάστασης, η χώρα αποκτά στην Επίδαυρο το πρώτο της Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», ένα σύμβολο για τον εθνικό μας αυτοκαθορισμό. Στα Συντάγματα του Αγώνα κατοχυρώθηκαν η δημοκρατική αρχή, ο πολιτικός φιλελευθερισμός και η διάκριση των λειτουργιών. Η βούληση του Έθνους, ενιαία και αδιαίρετη, συνιστά την πηγή της κυριαρχίας και της νομιμοποίησης της εξουσίας. Στα ιδρυτικά κείμενα της σύγχρονης Πολιτείας μας έχουν τεθεί, με τον πιο πανηγυρικό και δεσμευτικό τρόπο, όλα αυτά που ενώνουν και συνέχουν το λαό μας.

25η Μαρτίου – Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η γιορτή των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης για την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία ανακαλεί το παρελθόν και προσκαλεί το μέλλον. Γιατί μετατρέπει την Ιστορία σε ζωογόνο καύσιμο που κινεί την εθνική εξέλιξη. Εδώ και δύο αιώνες, η πατρίδα μας βάδισε σε φωτεινές λεωφόρους, αλλά και σε σκοτεινά μονοπάτια.

Click4more: Μητσοτάκης σε Μισούτστιν: Ακούμε με μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας

Πάντοτε, όμως, η δόξα της αποκρυσταλλωνόταν σε δημιουργία και η δυσκολία σε ωριμότητα. Και, καθώς την εκστρατεία για την εθνική ολοκλήρωση διαδέχτηκαν οι αγώνες για πλήρη Δημοκρατία και οικονομική και κοινωνική ευημερία, στον τόπο αυτό οικοδομήθηκε ένα ισχυρό και σύγχρονο Κράτος. 25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2021. Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του Γένους, οι Έλληνες δίνουμε σήμερα συνέχεια στο νόημα του ρήματος «Επαναστατώ» με πολλά άλλα: Αναστοχάζομαι και Συμπεραίνω. Κρίνω και Αναθεωρώ. Ανανεώνω και Προχωρώ. Εμπνέομαι και Δημιουργώ. Κυρίως, όμως, μένω πάντα υπερήφανος!

25η Μαρτίου – Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Διακόσια χρόνια μετά, η Επανάσταση του 1821 μας θυμίζει ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται. Kερδίζεται με αγώνες. Οι δικοί μας «αβράκωτοι» εξεγέρθηκαν ενάντια σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία και στους «φρόνιμους» της εποχής. Με τις θυσίες τους έγιναν σύμβολο του πνεύματος του Διαφωτισμού, με το όραμα της ελευθερίας πέτυχαν το ακατόρθωτο.

Click4more: 25η Μαρτίου: Εντυπωσιακά τεθωρακισμένα με ειδικό διάκοσμο – Τι θα δούμε στην αυριανή παρέλαση

«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι», έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός. Τιμούμε την Επανάσταση με τελετές, αλλά και με πράξεις. Η κληρονομιά του γενναίου χθες αποτελεί οδηγό για το δύσκολο σήμερα. Η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη παραμένουν επίκαιρα αιτήματα και στόχοι αγώνα.

25η Μαρτίου – Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Διακόσια χρόνια από την Eπανάσταση, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά. Έχει μεγαλώσει, είναι ισχυρή, εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι περήφανοι για τους αγώνες και τους ήρωές τους. Η Ελλάδα χωρίς τα λάθη του χθες κοιτά μόνο το αύριο. Με πίστη στις δυνάμεις της και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, με αξιοπρέπεια στη ζωή, Δημοκρατία και Ειρήνη. Η Ελλάδα πάει μπροστά, στοχεύει ψηλά.

25η Μαρτίου – Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Η αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε βήμα στην κοινωνική πρόοδο και επαναστατική απάντηση στα τότε αδιέξοδα. Ήταν προϊόν της δράσης των λαϊκών δυνάμεων της εποχής και όχι επίφαση «ομοψυχίας». Διακόσια χρόνια μετά, μας διδάσκει ότι η λαϊκή ενότητα και πάλη είναι αυτή που μπορεί να φέρει σε πέρας τα σημερινά ιστορικά προτάγματα, να προχωρήσει στο νέο κοινωνικά αναγκαίο, στη μελλούμενη Επανάσταση στον 21ο αιώνα.

25η Μαρτίου – Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25

Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της Υποτέλειας και της Περιπέτειας. Οι εξεγερμένοι του 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες επειδή, με πλήρη συνείδηση ότι χτυπούσαν τη γροθιά στο μαχαίρι, επέλεξαν την Περιπέτεια γνωρίζοντας πως η χειρότερη μορφή περιπέτειας είναι η υποτέλεια. Αυτή τους την επιλογή γιορτάζουμε 200 χρόνια μετά.

25η Μαρτίου –  Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδας 2021»

Στην έκδοση περιλαμβάνεται και χαιρετισμός της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδας 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, όπου αναφέρει: «Δύο αιώνες σύγχρονη Ελλάδα. Οι Έλληνες προχωρήσαμε, αντέξαμε στις δυσκολίες, προκόψαμε σε κάθε γωνιά της Γης. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, παίρνουμε δύναμη από την ιστορία μας για να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία. Φωτίζουμε την πορεία μας στο χρόνο, τις αξίες και τους ανθρώπους μας. Πυκνώνουμε τους δεσμούς μας και συμβάλλουμε στην επόμενη μέρα. Κουβαλώντας τις μνήμες μας, χτίζουμε τα οράματά μας. Που κι αν δεν είναι κοινά, χωράνε όλα στην κοινή μας πατρίδα. Το 2021 τιμούμε τα 200 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας, σε μια χρονιά γεμάτη Ελλάδα».

Στην τετρασέλιδη αναμνηστική έκδοση αναφέρονται επιγραμματικά και οι δράσεις που θα γίνουν για τον εορτασμό της Επετείου του 1821, οι οποίες προέρχονται από προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ίδια την κοινωνία.

Συγκεκριμένα στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» κατατέθηκαν 1.827 προτάσεις από Περιφέρειες, Δήμους, ιδρύματα, συλλόγους, φορείς, ενεργούς πολίτες, ενώ ακόμα 319 προτάσεις για δράσεις κατατέθηκαν από την Ομογένεια και τις επίσημες ελληνικές Αρχές του εξωτερικού σε 46 χώρες.

Παράλληλα μέσα από συνέδρια, ερευνητικές δραστηριότητες, εκθέσεις, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν, αναδεικνύεται η ιστορία, τα πρόσωπα και τα γεγονότα των 200 χρόνων της νεότερης Ελλάδας.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και δράσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και που στόχο έχουν να μείνουν ως μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Επιπλέον, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», όπως αναφέρεται στην αναμνηστική έκδοση, συστρατεύθηκε στη μάχη κατά της πανδημίας χρηματοδοτώντας την έρευνα για το πρώτο ελληνικό φάρμακο κατά της Covid-19, ενώ προχώρησε σε δωρεά 18 κινητών κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην έκδοση γίνεται και αναφορά στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», όπου όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτό, θα διατεθούν για την υλοποίηση δράσεων, τα οφέλη των οποίων θα επιστρέψουν στην κοινωνία.

Τέλος η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» καλεί όλους να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821 μέσα από τις τέσσερις εμβληματικές δράσεις που διοργανώνει.

Συγκεκριμένα:

-Τη διοργάνωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040»

-Τη δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη

-Τις «Γιορτές των πόλεων» στις 21 και 22 Ιουνίου

-Tη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821»

Η έκδοση είναι προσβάσιμη και σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, όπου μπορεί ο καθένας να την κατεβάσει στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.greece2021.gr/200-xronia-eleutherias/index.html

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα