Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το βράδυ της Πέμπτης το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».
Στο φεστιβάλ της ΚΝΕ δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στον μεγάλο Κώστα Καζάκο, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ μέχρι και πέρυσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το βίντεο είχε μεγάλες στιγμές από την πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή απέτισε φόρο τιμής στον «πατριάρχη» του μεταπολεμικού θεάτρου, Ιάκωβο Καμπανέλλη, στον οποίο και στο έργο του είναι αφιερωμένη η χρονιά που διανύουμε.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής άνοιξε με αφιέρωμα στη μουσική στο θέατρο του Καμπανέλλη, με τίτλο «Ακουσε τη φωνή μου και έλα…». Συμμετείχαν οι Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Μπέζος, Βιολέτα Ίκαρη, ενώ η ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Έπαιξαν οι μουσικοί Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Ντίνος Χατζηιορδάνου, Τάσος Μισυρλής, Αρης Κούκος, Θύμιος Παπαδόπουλος, Τάκης Φαραζής και ο Γ. Παπαζαχαριάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια από σπουδαία θεατρικά έργα του Καμπανέλλη σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου.
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ακούστηκαν τα τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών «Μαουτχάουζεν» που συνέθεσε ο Μ. Θεοδωράκης και τα οποία έγραψε ο Ι. Καμπανέλλης, θυμούμενος τις εμπειρίες του ως κρατουμένου στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και στο βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο («Μαουτχάουζεν»).
Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ακούστηκαν τραγούδια από «Το μεγάλο μας τσίρκο» και τον «Εχθρό λαό». Και τα δύο έργα είχαν παρουσιαστεί από τον Θίασο Τζένη Καρέζη – Κώστα Καζάκου τη δεκαετία του ’70. Ειδικά «Το μεγάλο μας τσίρκο», οι παραστάσεις του οποίου εξελίχθηκαν σε μεγάλες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, ξεπέρασε κατά πολύ το θεατρικό γεγονός και έγινε πολιτικό γεγονός, με τον Καμπανέλλη να δηλώνει απερίφραστα: «Ό,τι πιο πολύ μπορεί να προσδοκά ένας συγγραφέας…».
Αποχαιρετώντας τον Κώστα Καζάκο, ο Γιάννης Μπέζος, είπε από σκηνής: «Ο Κώστας ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς για όλους μας. Αυτό που τον χαρακτήριζε, πέρα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ήταν η βαθιά αγάπη του για την Τέχνη. «Θα παραμείνει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά… Ας τον αποχαιρετήσουμε με τη λεβεντιά που του αξίζει».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρακολούθησε το αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ. Στο περιθώριο του αφιερώματος συναντήθηκε και συνομίλησε με την κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, καθώς και με καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής, όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Μπέζος, η Βιολέτα Ίκαρη και η Νατάσσα Μποφίλιου.
Ο Δ. Κουτσούμπας, επισκέφθηκε επίσης, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», το Στέκι Νέων Στρατευμένων όπου συνομίλησε με νέους στρατευμένους και απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομη συνομιλία με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, διπλή χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 20 και 35 χιλιόμετρα βάδην, στον χώρο του Φεστιβάλ, στο Στέκι Αθλητισμού. Ο Δ. Κουτσούμπας εξήρε το παράδειγμα πίστης και θέλησης που ενσαρκώνει η χρυσή πρωταθλήτρια στην οποία πρόσφερε το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Επίσης, ο Δ. Κουτσούμπας είχε εγκάρδια συνάντηση με την Μάγδα Φύσσα στο περίπτερο του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Κillah P. Φύσσας».
Και η Μάγδα Φύσσα στο Φεστιβάλ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αγόρασε μπλουζάκι του Συλλόγου, ενώ η Μάγδα Φύσσα του πρόσφερε την έκδοση «Όρθιος σε δημόσια θέα», ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τη στήριξη στον αγώνα τους.
Πάρα πολλοί επισκέπτες παρακολούθησαν επίσης, τις συζητήσεις:
–«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών», με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και παρεμβάσεις από Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
–«Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;» στο Στέκι Νέων Γυναικών με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
–«Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στην ελληνική λογοτεχνία τα χρόνια της θύελλας (1940 – 1950)» στο Στέκι Πολιτισμού με ομιλήτρια την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.
Ανάμεσα στην ομιλία περιλαμβάνονταν αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα και ποιήματα της εποχής, καθώς και τραγούδια. Διάβασαν οι ηθοποιοί Λίλα Καφαντάρη, Σοφιανός Πεσιρίδης και Βιβή Τάγαρη. Έπαιξαν οι μουσικοί Φίλιππος Παχνιστής, Βασίλης Ραψανιώτης και Έλλη Φιλίππου. Τραγούδησαν οι Πολυξένη Καράκογλου, Ροδάνθη Κασκαφέτου, Μαριλίζα Λούντζη και Αμέρισσα Φτούλη.