Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό τους commonality.gr, τονίζουν ότι “η φράση: να εκλέγεται άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή το θέλει ο λαός, είναι λαϊκισμός”. Διερωτώνται δε αν στον ΣΥΡΙΖΑ, “που θέλει να είναι υπόδειγμα δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας, υπήρξε έστω και κατ’ ελάχιστον σχετική συζήτηση που να επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να υποστηρίζει με ζέση, αν και με σαθρά επιχειρήματα, την αλλαγή του πολιτεύματος”.
Η εσωκομματική ομαδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένας ανεξέλεγκτος πόλος εξουσίας, ο οποίος θα λειτουργεί κατά την ανεξέλεγκτη κρίση του, χωρίς κανείς να μπορεί να τον ελέγξει ή να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση στην έσχατη περίπτωση.
Ως αντίβαρο στη μεγάλη εξουσία του πρωθυπουργού, οι “53+” προκρίνουν την εφαρμογή της απλής αναλογικής, η οποία θα οδηγήσει αναγκαστικά σε συμμαχικές κυβερνήσεις, στις οποίες ο πρωθυπουργός δεν θα είναι τόσο ισχυρός, καθώς θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους εταίρους του στην κυβέρνηση. Προτείνουν, επίσης, την ενίσχυση της συλλογικότητας του υπουργικού συμβουλίου, αναφέροντας ότι στη σύνθεσή του θα μπορούσε να παρεμβαίνει η Βουλή, η οποία θα ήταν δυνατό να ενισχυθεί με παροχή σε αυτήν της αποκλειστικής αρμοδιότητας να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.
Η παρέμβαση των “53+” δεν προβληματίζει ενόψει της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο, η οποία θα αρχίσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση που θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.