Από την Ουάσιγκτον ξεκίνησε χθες - ανήμερα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1944 - η προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να κάνει πράξη το σχέδιο της για έξοδο από το μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ μέχρι το τέλος τους έτους.
Το εγχείρημα αρκετά ριψοκίνδυνο καθώς μετά την «βίαιη» προσαρμογή της χώρας τον Μάιο του 2010 στο κόσμο των μνημονίων και της τρόικας, με «βίαιο» ενδεχομένως τρόπο μεθοδεύει το Μέγαρο Μαξίμου και την έξοδο στο φως των αγορών.
Σύμφωνα με την αποστολή που μετέχει στην κρίσιμη συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έγινε το πρώτο βήμα, καταρχάς για την «μετεξέλιξη» της σχέσης με τον Ταμείο, το οποίο αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά και του ελληνικού λαού.
Τα επόμενα βήματα, ουκ ολίγα, και ιδιαιτέρως δύσκολα και κρίσιμα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της κυβέρνησης:
1. 13 Οκτωβρίου: Συνεδρίαση του Γιούρογκρουο όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος και όπου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά το ΔΝΤ θα θέσει υπόψη των ομολόγων του το «ελληνικό σχέδιο» εξόδου από το μνημόνιο
2. 26 Οκτωβρίου: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των ελληνικών Τραπεζών με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί
3. Αρχές Νοεμβρίου: Επιστροφή της τρόικας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον κυρίως μενού να περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τις απολύσεις και την περιατέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων
4. Τέλη Νοεμβρίου: Ψήφιση του Προϋπολογισμού που έχει ως στόχο ρυθμός ανάπτυξης περίπου 3% για το 2015
5. 8 Δεκεμβρίου: Συνεδρίαση Γιούρογκρουπ όπου θα οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση της χώρας με βάση την έκθεση της τρόικας με σκοπό την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 7,1 δις. ευρώ, χωρίς νέα μέτρα αλλά με μια…«προληπτική στήριξη»
6. 18 και 19 Δεκεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ στην οποία η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί για την επισημοποίηση εξόδου από την εποχή των μνημονίων και αποχώρηση του ΔΝΤ
7. Φεβρουυάριος 2015: Έναρξη διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί ότι εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες για έξοδο από το μνημόνιο και το ΔΝΤ μπορεί να συγκροτηθεί η λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία», διαφορετικά…
8. Μάρτιος 2015: Πρόωρες εθνικές εκλογές λόγω αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει ΠτΔ.
Οι επόμενες 60 ημέρες θα κρίνουν το μέλλον τους ελληνικού προγράμματος, αλλά και το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά που παίζει τα ρέστα της με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.