Πολιτική

8.5 δισ. ευρώ επενδύσεις μέσω υδρογονανθράκων συμφώνησαν Ελλάδα-Ισραήλ

Συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξήχθησαν σήμερα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κάλεσε τις Ισραηλινές πετρελαϊκές εταιρίες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η χώρα μας το 2014 για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ενώ στην κοινή δήλωση που υπέγραψε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, υπουργό Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων Silvan Shalom γίνεται λόγος για συνεργασία των δύο χωρών στην αξιοποίηση και την εξερεύνηση φυσικών πόρων στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και σε περιφερειακό επίπεδο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, παρουσία των ηγετών των δύο χωρών. Τα σχέδια που εξετάζονται για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στο Ισραήλ προβλέπουν την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ως την Κρήτη και από εκεί η πρώτη εναλλακτική χάραξη συνεχίζει προς Βορρά και συνδέεται με τον κάθετο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων ενώ η δεύτερη κατευθύνεται μέσω Αδριατικής προς Ιταλία η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά Ισραηλινού αερίου. Σε ό,τι αφορά δε τον ηλεκτρισμό το έργο που συζητείται αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 2000 μεγαβάτ που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.
 
Πρόκειται για επενδύσεις τάξεις μεγέθους, αντίστοιχα, 5 δισ. ευρώ για τον αγωγό και 3,5 δισ. για το υποθαλάσσιο καλώδιο. Η Ισραηλινή πλευρά ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του αγωγού από Κοινοτικά κονδύλια ενώ για την ηλεκτρική διασύνδεση συζητήθηκε η προοπτική συμμετοχής και ιδιωτικών εταιριών στη χρηματοδότηση του έργου.
 
Ο κ. Μανιάτης χαρακτηρίζει επίσης τα αποτελέσματα των συναντήσεων εξαιρετικά θετικά και τονίζει ότι σε συνδυασμό με το μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που υπεγράφη τον Αύγουστο στη Λευκωσία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας να αποτελέσουν τη νέα εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας για την ΕΕ. Ο υπουργός ΠΕΚΑ κάνει λόγο επίσης για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί σήμερα επισφραγίζει τη βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία, μεταξύ άλλων:
– Στην αξιοποίηση και την έρευνα φυσικών πόρων στη λεκάνη της Μεσογείου.
– Στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.
– Στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.
– Στη συνεργασία εταιριών του ιδιωτικού τομέα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και κατοικίες.
– Στην κατασκευή έργων αφαλάτωσης νερού, ιδίως σε απομακρυσμένα νησιά, τομέας στον οποίο η Ισραηλινή πλευρά κατέχει σημαντική τεχνογνωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν φόρεσε το εβραικό καπελάκι ο Αντ. Σαμαράς – Το σημείωμα κατά του ναζισμού – ΦΩΤΟ

Ο Σαμαράς στο Ισράηλ – Τι αναμένουμε από την ελληνοισραηλινή σύμπλευση

Ενέργεια, άμυνα, επενδύσεις στην ατζέντα Σαμαρά στο Ισραήλ

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας