Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Αυτή είναι η μαγική φράση που ξεκλειδώνει τη συμφωνία!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Ο συμβιβασμός που θα βγάλει τον… “λευκό καπνό” στις Βρυξέλλες
– Ποιά είναι τα τέσσερα “καυτά” θέματα που “μπλοκάρουν” την αξιολόγηση
– Όλο το… ζουμί είναι στο ερώτημα: “Ποιά θα είναι τα μέτρα”
– Πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές
– Σε εξέλιξη το μπρα ντε φερ Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες με το… βαρύ πυροβολικό της διαπραγμάτευσης

Η “μαγική φράση” που θα ανοίξει το δρόμο για να κλείσει η αξιολόγηση και η οποία θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία, είναι η εξής: “Strong commitement“, δηλαδή ισχυρή δέσμευση.  Αυτή αντικαθιστά την “putting measures” που προκρινόταν ως τώρα από ένα μέρος των δανειστών.

Σημαίνει… αντι-κόφτης

Ο συμβιβασμός αυτός σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναλάβει την ισχυρή δέσμευση για την επέκταση του “κόφτη” και μετά το 2018 και στον κόφτη αναμένεται να περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων.

Σε αντίβαρο θα υπάρξει η δέσμευση από την πλευρά των δανειστών, ότι τα πλεονάσματα θα μπορούν να διατεθούν πρωτίστως για μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κάτι που το newsit.gr ανέφερε ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, 04.02.2017

Τα “καυτά” ζητήματα που συζητούν στις Βρυξέλλες

Αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Κερέ, Τόμσεν και Βελκουλέσκου βρίσκονται κυρίως τέσσερα ζητήματα.

Το πρώτο είναι το ύψος των μέτρων, για τα οποία έχουν συμφωνήσει οι Θεσμοί και που είναι χαμηλότερα από εκείνα που ζητούσε το ΔΝΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ το χρόνο, δηλαδή σε 3,6 δισ. ευρώ αντί 4,5 δισ.

Το δεύτερο θέμα είναι το αντίβαρο, δηλαδή η διάθεση των πλεονασμάτων αποκλειστικά από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δέχονται να διατίθενται για μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση επιχειρεί να αποσπάσει την άδεια για διάθεσή ακόμα και για ενίσχυση των συνταξιούχων, γιατί θα μπορούσε να το παρουσιάσει ακόμα και ως 13η σύνταξη, πράγμα που επικοινωνιακά κάνει γκελ.

Το τρίτο καυτό θέμα είναι η προνομοθέτηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα τύχουν της ίδια αντιμετώπισης τόσο ο “κόφτης” όσο και το αντίβαρό του.

Η φόρμουλα που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, είναι μην υπάρξει νόμος για τα μέτρα, αλλά να ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή στην οποία θα αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει ισχυρή δέσμευση (strong commitement) για επέκταση του “κόφτη”, καθώς η δέσμευση των δανειστών να διαθέτει η Ελλάδα τα πλεονάσματα που προκύπτουν.

Το τέταρτο ζήτημα είναι αυτά καθεαυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί το ύψος και η χρονική τους διάρκεια. Δηλαδή να είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ και σε ορίζοντα τριετίας και όχι δεκαετίας που θέλει ο Σόιμπλε.

Το θέμα είναι ποιά θα είναι τα μέτρα

Όπως λένε παράγοντες με γνώση, η διατύπωση της συμφωνίας θα είναι μεν “εύπεπτη“, αλλά τα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα είναι πάρα πολύ “δύσπεπτα“.

Τέλος, στη συνάντηση των Βρυξελλών θα καθοριστεί η ημέρα της καθόδου του κουαρτέτου στην Αθήνα και θα δεσμευτούν όλοι ότι δεν πρόκειται να βάλουν αιφνιδιαστικά άλλα ζητήματα στο τραπέζι, που ήταν συνήθης πρακτική των Θεσμών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε