Πολιτική

Αλλαγές – σοκ προτείνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε ημιτελή τα μέτρα της κυβέρνησης και επισήμανε την ανάγκη ενός πιο ριζοσπαστικού προγράμματος, 5ετούς διάρκειας, για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Πενταετές πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, με συθέμελες αλλαγές τώρα που βιώνουμε το σοκ της αυτογνωσίας, είναι η πρόταση διεξόδου από την κρίση του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, την οποία παρουσίασε, σε εκδήλωση της “Πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό του κοινωνικού κράτους”.

Χαρακτήρισε αδύναμο και κατώτερο των περιστάσεων το ισχύον πρόγραμμα σταθερότητας και έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις για το πενταετές πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης που προτείνει ο ίδιος ως πλαίσιο πορείας.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει 
– εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, 
– καθολικές αποκρατικοποιήσεις, 
– δραστικό περιορισμό των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων στο δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα και τους ΟΤΑ, 
– διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας της υγείας της κοινωνικής προστασίας και της δικαιοσύνης, 
– σύμπτυξη των ελληνικών τραπεζών σε δύο πόλους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό, 
– δημοσιονομική και εισοδηματική υποτίμηση, 
– δραστικές επεμβάσεις στους τομείς διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων, 
– αποκεντρωμένη διοικητική συγκρότηση της χώρας και άλλα. 

Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό αποτέλεσμα ανεύθυνων οικονομικών επιλογών αν και η λαίλαπα της τελευταίας πενταετίας το επιδείνωσε δραματικά. Το κεντρικό αίτιο είναι η βαθιά αυτοκαταστροφική επιλογή που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική περίοδο και πρόσθεσε ότι η ιδεολογία περί αναδιανομής ήταν τελικά διανομή δανείων και στην οποία δεν υπήρξε αντίλογος από κανένα σχήμα της αντιπολίτευσης.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος δεν εξαίρεσε ούτε το ΠΑΣΟΚ από τις ευθύνες, λέγοντας ότι παρά τα σημαντικά έργα σε ορισμένες περιόδους έχει κάνει και λάθος επιλογές και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Όσο για το ΠΑΣΟΚ που ασκεί σήμερα την κυβερνητική ευθύνη, όπως είπε, μόνο μέσω της αυτογνωσίας και της μετεξέλιξής του σε ένα πολιτικό χώρο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να λειτουργήσει ως ο αναγεννητικός χώρος και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα αλλαγή.

Επισήμανε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν κάποιοι στην Ελλάδα που μπορεί να σκέφτονται την έξοδό μας από το ευρώ, ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως η επικίνδυνη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, γιατί σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει δήλωση πτώχευσης.

Εκτίμησε πάντως ότι η χώρα ούτε θα χρεοκοπήσει τυπικά, ούτε θα βγει από το ευρώ γιατί προς το παρόν δεν μας αφήνουν ούτε οι εταίροι μας για τους δικούς τους λόγους.     

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα