Η πολύωρη παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στην Καγκελαρία δείχνει πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν, δείχνει ότι η συνάντηση αυτή δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου αλλά γιατί και οι δυο πλευρές πήγαν προετοιμασμένες να κλείσουν παλαιούς λογαριασμούς. Αυτό φάνηκε και από την υποδοχή που επεφύλαξε η γερμανίδα Καγκελάριος στον Έλληνας πρωθυπουργό αλλά και από το κλίμα που υπήρξε στις δηλώσεις στην συνέντευξη Τύπου.
Η Μέρκελ είπε
Με πολύ καλά λόγια για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και τονίζοντας πολλές φορές ότι η χώρα μας παραμένει αναξιόπιστη, η Άνγκελα Μέρκελ ξεδίπλωσε τις θέσεις της Γερμανίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντώνη Σαμαρά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δίνοντας “προσωρινή χάρη” στην Ελλάδα είπε ότι πληροφορήθηκε τι κάνει ακριβώς η νεα ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η νεα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ξεπεράσει την κρίση.
“Θα κρίνουμε την Ελλάδα από τις πράξεις της. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας. Το ίδιο και ο Γάλλος πρόεδρος. Πέντε χρόνια σε αυτή την έρημο την οποία διανύουν οι Ελληνες, χρειάζονται υποστήριξη από όλους μας. Ξέρουμε ότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από νόμισμα είναι μια ιδέα”, είπε χαρακτηριστικά.
H Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε πολλές φορές στην έλλειψη αξιοπιστίας εκ μέρους της Ελλάδας και όχι μόνο λέγοντας ότι “Η ευρωκρίση έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει ό,τι έχει δεσμευθεί. Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από την Γερμανία ότι δεν θα φτάσουμε σε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε στοιχεία στα χέρια μας. Περιμένουμε δηλαδή την έκθεση της τρόικας.”
Και συνέχισε: “Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα, χρειάζεται όμως δουλειά και προσπάθεια.”
Τον είδε και μετά το γεύμα
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε είναι ότι, μετά το τέλος της επίσημης συνάντησης και του γεύματος εργασίας, η κ. Μέρκελ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που διήρκεσε άλλα 40 λεπτά.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε όλους του τόνους, όπως άλλωστε δήλωσε και επισήμως, ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της».
Η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί ότι έγινε το πρώτο, σημαντικό όμως, βήμα όχι απλώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας αλλά και για την άρση της δυσπιστίας στις σχέσεις των δύο χωρών που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.
Εκτιμούν δε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό με την σειρά του θα συμβάλλει στην αλλαγή της ψυχολογίας στις διεθνείς αγορές για την χώρα μας. Η αίσθηση αυτή μεταφέρθηκε και στην Αθήνα με το Χρηματιστήριο να κλείνει με άνοδο (διαβάστε την είδηση)
«Ο στόχος της αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών επετεύχθη», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της ελληνικής αποστολής.
Τι συζήτησαν
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε βάθος και οι Έλληνες αρμόδιοι παρουσίασαν εκτεταμένα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς ακόμη και για το πως η ύφεση επιβαρύνει το έλλειμμα σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να σπάσει μόνο με την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Φυσικά συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, ζητήματα που οι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης έθεταν το ερώτημα γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και δεν καλύπτονται τα χρονοδιαγράμματα.
«Από την πλευρά μας πέρασε η αποφασιστικότητα ότι θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα προκειμένου να δοθεί προοπτική στην χώρα», τόνιζε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το κυρίαρχο για εμάς είναι η έλλειψη ανάκαμψης».
Η ελληνική αντιπροσωπεία επιχειρηματολόγησε ότι ήδη στα πέντε χρόνια της ύφεσης αθροιστικά το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20% και ότι καθώς προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2015 θα φθάσει στο 30%.
Η κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας να σταματήσει η ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και επιδεινώνει την ύφεση.
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ενδιαφέρθηκε για το αν το χρέος της χώρας θα είναι βιώσιμο το 2020.
Συμφώνησαν πάντως να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης στο οποίο θα συμμετέχουν και γερμανική τράπεζα αλλά και ιδιώτες προκειμένου να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη.
Με τους Γερμανούς αρμοδίους συζητήθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας προκειμένου να εφαρμοστεί μία συμφωνία για την φορολόγηση των καταθέσεων ανάλογη με εκείνη που έχει γίνει με την Αγγλία και την Γερμανία.
Επίσης ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου θα συζητήσει με τους Γερμανούς αρμοδίους το ξεπάγωμα του Μνημονίου συνεργασίας που είχαν συμφωνήσει παλαιότερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Συμφωνήθηκε εξάλλου η γερμανική κυβέρνηση να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις όπως στον τομέα της υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ
Συνάντηση Σαμαρά – Ολάντ – Όλο το πρόγραμμα
Πριν τον Σαμαρά, ο Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Ολάντ
Lieber Antonis! – Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες! – ΦΩΤΟ
Ομπάμα: μη βγάλετε την Ελλάδα από το ευρώ πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ
Μέρκελ προς Ελλάδα: “Είστε σε καλό δρόμο, σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας” – Ολάντ: “Σας θέλω στο ευρώ, κάντε ό,τι πρέπει για να μείνετε στην ευρωζώνη”