Όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ. της Κυβέρνησης δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό στους κυρίους Στυλιανίδη και Αθανασίου να εφαρμώσουν άμεσα την απόφαση ενώ ο κύριος Αθανασίου έλαβε εντολή μέσα σε 7 ημέρες να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του Δικαστηρίου.
Κάπως έτσι μερικές χιλιάδες ελληνοποιήσεις παιδιών που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται στον αέρα, όπως και η εκλογή αρκετών αλλοδαπών σε δημοτικά, και τοπικά συμβούλια.
Συνταγματικό πρόβλημα εντοπίστηκε στη διάταξη που επέτρεψε να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια το παιδί που γεννιέται στη χώρα μας από αλλοδαπούς γονείς, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα τουλάχιστον 5 χρόνια στην Ελλάδα.
Αντισυνταγματική κρίθηκε και η ρύθμιση που επιτρέπει την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ύστερα από επιτυχή 6ετή παρακολούθηση μαθημάτων σε ελληνικό σχολείο στη χώρα μας από παιδί αλλοδαπών, το οποίο κατοικεί νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.
Αντισυνταγματικές και ανίσχυρες κρίθηκαν οι διατάξεις που απονέμουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διαβάστε επίσης:
ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος που δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπούς «εκλέγειν και εκλέγεσθαι»