Πολιτική

Αλλάζουν οι όροι αυτή τη φορά! Η κυβέρνηση θέλει να στριμώξει την τρόικα – Τι θα ζητήσει για πετρέλαιο θέρμανσης – Το σχέδιο για τους ένστολους

- Η κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
- Εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση είναι ένα νέο μισθολόγιο για μικρότερες αυξήσεις για τους ένστολους
- Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τα χρέη προς το ΙΚΑ είναι 8 δισ. και έχουν ρυθμιστεί μόνο 800 εκατ. 
- Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών η κυβέρνηση την αφήνει για το Σεπτέμβριο

Την τελευταία διετία χιλιάδες νοικοκυριά δεν έβαλαν πετρέλαιο λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Απόρροια αυτού ήταν να μειωθούν και τα έσοδα στο δημόσιο, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους με άλλους τρόπους ή να μην τα ζεστάνουν καθόλου σε πολλές δυστυχώς περιπτώσεις. 

Η κυβέρνηση ελπίζει να… διορθώσει αυτό το θέμα, εφόσον βέβαια συμφωνήσει και η τρόικα η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα με τον αντικαταστάτη του Ματίας Μορς, την Τετάρτη. Πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με την ελληνική πλευρά να ζητάει μείωση του φόρου έως 20%.

Το δυνατό χαρτί της στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν είναι ότι η αύξηση οδήγησε σε απώλεια εσόδων που έφτασαν τα 500 εκ. ευρώ φέτος και μείωση της κατανάλωσης κατά 71%.

Επίσης στο τραπέζι θα πέσει η μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016.

Όσον αφορά τα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει πρόταση να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων από 36 σε 72, ούτως ώστε να αρχίσει να εισρέει χρήμα στο δημόσιο, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες ξεπερνούν πλέον τα 66 δισ. ευρώ.

Ίδιο σκηνικό και στις οφειλές του ΙΚΑ, με μόλις 20.000 οφειλέτες να ρυθμίζουν τα χρέη τους σε σύνολο 300.000 ανθρώπων, κάτι που σημαίνει ότι θα εισπραχθούν 809 εκατομμύρια, ενώ το ποσό αυτό θα έπρεπε να είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Παρόμοια εικόνα και στον ΟΑΕΕ

Από την πλευρά της, η τρόικα καίγεται να μάθει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει την “τρύπα” στον προϋπολογισμό από την επιστροφή των 600 εκ. ευρώ για να αναδρομικά των ενστόλων. Μεταξύ των λύσεων για το ζήτημα αυτό εξετάζεται η επιστροφή των αναδρομικών σε ορίζοντα πενταετίας, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να περάσει όχι από την τρόικα αλλά κυρίως από την πλευρά των ένστολων. 

Μία άλλη λύση είναι και η δημιουργία νέου μισθολογίου με μικρότερες αυξήσεις, που δεν θα οδηγήσουν στις αποδοχές του Ιουλίου του 2012, αλλά μικρότερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέρενς Κουίκ: Με την πώληση της ΔΕΗ δείχνουν νομιμοφροσύνη στην τρόικα

Πίστωση χρόνου δίνουν οι φαρμακοποιοί στην κυβέρνηση

Την επόμενη εβδομάδα εκταμιεύεται η δόση του 1 δισ.

Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ – Στις 9 Ιουλίου η τρόικα στην Αθήνα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπηρετούν στην Αστυνομία 9.422 γυναίκες - «Πρωταγωνίστριες στον εκσυγχρονισμό του Σώματος», λέει σε post ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
«Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι απλώς ζήτημα ισότητας. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για μια πιο ανθρώπινη, δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη αστυνόμευση»
Από δράση της Αστυνομίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Ανδρουλάκης: Η ενωτική ομιλία στο ΣΕΦ, τα μηνύματα αντεπίθεσης κι η έμμεση αναφορά στην Κωνσταντοπούλου – «Δεν είμαστε κόμμα – κομήτης»
«Η μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα δείχνει στους πολίτες ποιος εχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανεβάζει εκ νέου στροφές», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 1
Δύσκολη η επούλωση των τραυμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον «τυφώνα» Κασσελάκη - Υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών το κόμμα
Καμία εντυπωσιακή εξέλιξη στο θέμα των συνεργασιών ή των προσχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι διορθωτικές κινήσεις του κόμματος για να βελτιώσει την δημοσκοπική εικόνα του
Σωκράτης Φάμελλος 2