Πολιτική

Ανασχηματισμός: Τι λένε Reuters, Financial Times και New York Times

Εκτενή αφιερώματα από Reuters, New York Times και Financial Times για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως στόχος ήταν να "πέσουν οι τόνοι" στις σχέσεις του Μαξίμου με τους δανειστές. Τι λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

“Ανακάτεψε την τράπουλα για να… τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να καλμάρει τους δανειστές”. “Αντικατέστησε σκληροπυρηνικούς αριστερούς με μετριοπαθείς, αλλά κράτησε τα μεγάλα ”κεφάλια” της Άμυνας, της Οικονομίας και των Εξωτερικών”. “Σπριντ δομικού ανασχηματισμού για την αναγέννηση της δημοτικότητάς του”. Είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούνται σε αναλύσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης σε σχέση με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ισορροπίες και μεταρρυθμίσεις

“Βλέπουν” πρόθεση του πρωθυπουργού να στείλει… μηνύματα σχετικά με την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (σ.σ. αφού το οικονομικό επιτελείο παρέμεινε σταθερό).

Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters σε άρθρο του με τίτλο “Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις” τονίζει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να είναι έτοιμη για μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, αλλά και για να βγει γρήγορα στις αγορές το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα έχει λήξει.

 

“Ο κύριος Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό ”μονοπάτι” που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του”, υπογραμμίζει ακόμη το ίδιο δημοσίευμα.

“Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη”, τονίζεται ακόμη.

Ο Τσίπρας “ανακατεύει” το υπουργικό συμβούλιο” είναι παράλληλα ο τίτλο του δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο αναφέρι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε “σκληροπυρηνικούς” αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.

Το δημοσίευμα, αφού τονίζει πως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους, χαρακτηρίζει “απρόσμενη κίνηση” την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας.

“Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις ”σκληρούς” αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού (σ.σ. Λυδία Κονιόρδου), Παιδείας (σ.σ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου), Ναυτιλίας (σ.σ. Παναγιώτης Κουρουμπλής) – αλλά έδωσε νέα θέση στον Πάνο Σκουρλέτη”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως  ο κ. Σκουρλέτης “ήταν αντίθετος στις ξένες επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως υπουργός Ενέργειας”.

Δεν μένει ασχολίαστη και η αναβάθμιση της νεότερης υπουργού στα χρονικά, της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου, που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εργασίας.

Ο ελληνικός ανασχηματισμός κράτησε στις θέσεις τους τους υπουργούς – κλειδιά” αναφέρει την ίδια ώρα το δημοσίευμα των New York Times, τονίζοντας πως τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πλέον 49, τρία περισσότερα από την προηγούμενη σύνθεση και θα ορκιστούν σήμερα το μεσημέρι.

Στο ίδιο δημοσίευμα, μάλιστα, γίνεται μια… ανασκόπηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στα… κυβερνητικά έδρανα, αλλά και ειδικές αναφορές στους “κομμένους” (σ.σ. Νίκος Φίλης).

Με πληροφορίες από: reuters.com / ft.com / nytimes.com

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα