Υπό την έγκριση της τρόικας, βρίσκονται τόσο τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, όσο και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% (με βασικό επιχείρημα στο συγκεκριμένο ζήτημα τη μεγάλη ύφεση και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας).
Παράλληλα, θα δοθεί μάχη προκειμένου να μην απαιτηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων στον εφετινό προϋπολογισμό, πέραν της εφαρμογής των μέτρων 3 δισ. ευρώ (ειδικό τέλος στα ακίνητα, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κ.λπ.), τα οποία ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο.
Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, στους οποίους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε ένα προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014. Οι κατευθύνσεις αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος παράγοντας, έγιναν δεκτές από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά υπάρχει ένα κενό, ύψους περίπου 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να έχει καλυφθεί έως την Πέμπτη 26 Ιουλίου, οπότε θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «ισχυρό όπλο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι η ταχύτατη προώθηση των προγραμμάτων των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Για τον λόγο αυτόν, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών (πιθανόν και πριν από την άφιξη της τρόικας), ενώ ο πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά να δώσει την αναγκαία επιτάχυνση στην υλοποίηση των δύο αυτών
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τη σύσκεψη κρίσιμη, δεν απάντησε ωστόσο ως προς το εαν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών η συμφωνία ήταν σε βασικές κατευθύνσεις και όχι πάνω σε συγκεκριμένα ποσά.
Σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Επίσης θα συγκροτηθεί διυπουργική Επιτροπή για τα άτομα με αναπηρία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Κουβέλη που τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες σε θέματα όπως η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, να γίνει η αποπληρωμή του χαρατσιού για τα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις, αλλά και να δοθεί έμφαση σε μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ο κ.Κουβέλης δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το χαράτσι οι ευπαθείς ομάδες ενώ θα υπάρξουν όπως είπε δόσεις που θα φτάσουν ακόμη και τις αρχές του 2013 για να διευκολυνθούν οι πολίτες.
Μεγάλες περικοπές σε επιδόματα – Διπλό σχέδιο από την κυβέρνηση
Οι τρεις αρχηγοί έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών ένα προσχέδιο για τα μέτρα και τις περικοπές που πρέπει να γίνουν. Το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει κωδικούς με συγκεκριμένα ποσά. Ως την τελευταία στιγμή μέχρι την έλευση της τρόικας όλα θα αλλάζουν, ειδικά από τη στιγμή που ενώ έχουν εξευρεθεί αρκετά από τα χρήματα που πρέπει να εξοικονομηθούν λείπουν ακόμη 4- 4,2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας, όπως όλα δείχνουν, δύο διαφορετικά σχέδια. Το ένα θα προβλέπει την εφαρμογή των μέτρων στη διετία 2013- 2014 , ενώ το δεύτερο θα κατανέμει τα μέτρα σε τέσσερα έτη (2013- 2016).
Από όλα τα επιδόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανεπηρέαστα θα μείνουν μόνο το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.
Όλα τα υπόλοιπα είτε θα καταργηθούν πλήρως είτε θα μειωθούν από 20% ως και 50% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ (μεικτά) το χρόνο.
Υπάρχει παράλληλα πρόταση για περικοπές (αυτές ίσως ξεκινούν από 20%) για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο και το ποσοστό κλιμακωτά να ανεβαίνει μαζί με το εισόδημα και να ξεπερνάει το 50% για τα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ το χρόνο εισοδήματα.
Ένα ακόμη σενάριο θέλει να ακολουθείται από την κυβέρνηση (σε βάθος χρόνου όμως και μετά από σχετική έρευνα) η παροχή επιδομάτων μόνο στο 20% του πληθυσμού με βάση την επιταγή του ΔΝΤ που μιλάει για ανάγκη παροχής επιδομάτων μόνο στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το τρίτο σενάριο θέλει τα επιδόματα να συγχωνεύονται σε ένα ανα δικαιούχο με παράλληλη ύπαρξη πλαφόν στο ποσό, σενάριο που θεωρείται και το πιο σκληρό καθώς αναμένεται να μειώσει το ποσό δραματικά.
Ωστόσο με βάση το γεγονός ότι σε επίπεδο μισθών, συντάξεων και εφάπαξ οι περικοπές πρέπει να αγγίξουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένονται μεγάλες μειώσεις σε όλα τα επίπεδα.
Διαβάστε επίσης:
Βρήκε η κυβέρνηση τα 5,7 δισ και λείπουν άλλα 6 δισ. ευρώ – Θρίλερ με το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις