Πολιτική

Αποκάλυψη βόμβα από τον Ντομινίκ Στρος Καν: Ο Παπανδρέου είχε ανοίξει συζήτηση για το Μνημόνιο από το 2009

- Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ αποκάλυψε στη γαλλική τηλεόραση διάλογο που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009
- «Θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα» του είπε ο πρώην πρωθυπουργός
- «Συννενοήσου πρώτα με τους Ευρωπαίους» η απάντηση Στρος Καν
- Μέρκελ – Σαρκοζί σε Παπανδρέου στις Κάννες: «Είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμά σου αλλά το ερώτημα δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Αλλιώς, δεν σου δανείζουμε τα λεφτά»

Ένα ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2 με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν δίνει μια νέα δέσμη φωτός στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τα όσα έγιναν πριν και μετά την ένταση της Ελλάδας στον μηχανισμό διάσωσης.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Ντομινίκ Στρος Καν αποκαλύπτει ότι από το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοίξει τη συζήτηση για δάνειο της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

Αποκάλυψε μάλιστα κι έναν διάλογο που είχε τότε με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του.

Γιώργος Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ’ αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας
Γιώργος Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;
Ντομινίκ Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη και πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Μίλησε μάλιστα για καθυστέρηση έξι ή 12 μηνών, καθυστέρηση που, κατά τη γνώμη του, επιδείνωσε την κρίση.

Τι είπαν Μέρκελ – Σαρκοζί στον Παπανδρέου

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, που ήταν παρών στη δραματική σύσκεψη των Καννών.

Ο Γάλλος πολιτικός επιβεβαιώνει όταν γράφουν εδώ και μέρες οι Financial Times και περιέγραψε το πως πίεσαν τον Γιώργο Παπανδρέου ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

“Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμά σου αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το εάν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλλεις στους Έλληνες και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διαφορετικά δεν θα σου δανείσουμε τα χρήματα, θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ”, είπαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό.

Ένα άλλο παρασκήνιο, στο ίδιο ντοκιμαντέρ, αποκαλύπτει κι ένας άλλος πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, ο Ενρίκ Γκενό, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.

Ο Γκενό αποκάλυψε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας μόνο το ΔΝΤ κι όχι από κοινού με την Ευρώπη όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι. Και αυτό γιατί η Γερμανία θα έπρεπε τότε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Χρειάστηκε, όπως είπε, μια η δραματική συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Ομπάμα ξύπνησε τη Μέρκελ ένα βράδυ εξηγώντας της ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας και ποιος θα τη βοηθούσε γιατί η στάση της Μέρκελ δεν έβαζε σε κίνδυνο μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο», επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NYT: Δεν μας είπε και τίποτα καινούργιο ο κ. Γκάϊτνερ

Βενιζέλος: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέβαλαν τον Παπαδήμο ως πρωθυπουργό – Με πίεσαν να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ

O ρόλος της κόρης Βενιζέλου την βραδιά των Καννών – «Μπαμπά, ότι είναι να κάνεις, κάντο!» του είπε τα ξημερώματα εκείνης της δραματικής νύχτας

Πόντιος Πιλάτος για τις Κάννες η Κομισιόν – Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου ήθελε Παπαδήμο

Ο Γ. Παπανδρέου απαντά στο δημοσίευμα των FT για τις Κάννες

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας