Κυριακή, 7 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Άρωμα εκλογών από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Σαμαρά – Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου σήμερα στο Μαξίμου

Άρωμα εκλογών από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Σαμαρά – Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου σήμερα στο Μαξίμου

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2014 ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε εκ νέου για έξοδο στις αγορές και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο ενός του 2014 – κρίσιμος σταθμός η έκβαση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου, ομολογούν στο Μαξίμου.

Στην ανεπίσημη αφετηρία του μαραθωνίου εν όψει Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών Εκλογών έθεσε την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, που απηύθυνε χθες προς τον ελληνικό λαό. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο σχεδιασμός αλλά και η πορεία της εκλογικής στρατηγικής τους, εξαρτάται ευθέως…από τις διαθέσεις των δανειστών μας, ωστόσο, ψήγματα της τακτικής, που ήδη υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου, έγιναν ευδιάκριτα στο χθεσινό μήνυμα του κυρίου Σαμαρά.

Πειστικό εθνικό αφήγημα επιχειρεί να αρθρώσει ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι το 2014 θα καθορίσει τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία της χώρας, όπως υπογραμμίζουν στενοί του συνεργάτες

Υπ’ αριθμόν ένα στόχος η επικοινωνιακή και κατ επέκταση πολιτική εξουδετέρωση του κυρίου αντιπάλου: υποσχόμενος έξοδο στις αγορές αλλά και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο ο κύριος Σαμαράς επιχειρεί – όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του – να αναλάβει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, να διαμορφώσει εκείνος τους όρους των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και των Ευρωεκλογών αλλά και να ακυρώσει στην πράξη το κύριο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, που τίθεται ήδη με το μανδύα του αμείλικτου διλήμματος, Σαμαράς με Μνημόνιο ή Τσίπρας χωρίς Μνημόνιο.

Κατά την προσφιλή του τακτική, μάλιστα, ταύτισε εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς, πάντως, να την κατονομάσει, με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, επιμένοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του έχουν ως πρώτιστο μέλημα τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας, χτισμένο σε υγιείς και στέρεες βάσεις.

Στο πολιτικό πλαίσιο, που έθεσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς περίοπτη θέση κατέχει και η ευαίσθητη όσο και κρίσιμη για τους κυβερνητικούς παράγοντες διαδικασία της τμηματικής έστω επιστροφής των εισοδημάτων, που έχουν χαθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Εξ ου και επικαιροποίησε τη γνωστή κυβερνητική εξαγγελία περί διανομής του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους, μολονότι, το ζήτημα θα υποστεί τη βάσανο των ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων, καθώς το ΠΑΣΟΚ διατηρεί αποκλίνουσες επιδιώξεις, επιχειρώντας να στρέψει το κοινωνικό μέρισμα προς τους νέους ανέργους και όχι κατ ανάγκη τους ενστόλους.

Τα περί απρόσκοπτης συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνιστούν το κύριο μήνυμα, κατευνασμού προς τους εταίρους μας, που «κατατρύχονται» ακόμη από το αίσθημα καχυποψίας ότι η Αθήνα θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες νοικοκυρέματος και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η αναφορά του πρωθυπουργού για την έναρξη της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, παραπέμπει στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσδίδουν στο συγκεκριμένο θέμα ύψιστη πολιτική αξία και συμβολισμό για το μέλλον της χώρας.

Ευρεία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο

Η στοχοθεσία σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση είναι δεδομένη, ωστόσο, το ταξίδι προς τους «ευγενείς» στόχους παραμένει σε σημαντικό βαθμό αχαρτογράφητο και κρύβει παγίδες, ικανές να «εκτροχιάσουν» την όλη προσπάθεια, ομολογούν σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, δείχνοντας προς τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν δε ότι οι διαθέσεις της τρόικας θα φανούν….με το καλημέρα, καθώς οι εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό, θα καθορίσουν εν πολλοίς τη διάρκεια αλλά και την τελική έκβαση του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ενδεικτικό του βαθμού επαγρύπνησης του Μεγάρου Μαξίμου είναι η σύγκληση σύσκεψης τελευταία ημέρα του έτους με τους Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταικούρα, Κωστή Χατζηδάκη και όσους Υπουργούς έχουν εκκρεμότητες με την τρόικα.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι σαφές: επίσπευση της πολιτικής και τεχνικής προσπαρασκευής των Υπουργείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαπραγμάτευση και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το πολιτικό κεφάλαιο της έναρξης της Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι εφ όσον διαπιστωθεί σύμπτωση προσεγγίσεων σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό κενό (σε κάθε περίπτωση κάτω από το 1,5 δις), τότε ο δρόμος για την τελική συμφωνία είναι πλέον ορθάνοιχτος. Οι ίδιοι κύκλοι επαναλαμβάνουν με την ίδια ένταση, που το κάνουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι δεν υπάρχει περιθώριο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ «αναθεματίζουν» κάθε σενάριο, που εμπλέκει τη χώρα με τη σύναψη νέου δανείου, που θα συνοδεύεται και από νέο δεσμευτικό Μνημόνιο. Όλα αυτά, βεβαίως, τελούν υπό την αίρεση των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Και μέχρι τις Ευρωεκλογές θα έχει κυλήσει ικανός πολιτικός χρόνος για κάθε είδους ανατροπή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επικοινωνία Σαμαρά – Μέρκελ – “Δεν τους νοιάζει η Ελλάδα”, είπε για τους τρομοκράτες ο πρωθυπουργός!

Αγωνιά το Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με την τρόιικα και παράθυρο ελπίδας από την Ελληνική προεδρία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε