Το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε ώθηση σε μια σειρά από εξελίξεις. Πρώτα απ’ όλα στον ανασχηματισμό. Είναι απλά θέμα χρόνου, συμφωνούν όλοι και κάποιοι τον τοποθετούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Δεν είναι όμως μόνο ο ανασχηματισμός, αλλά και μια σειρά από κινήσεις που θα δώσουν “αριθμητική” ανάσα στην κυβέρνηση.
Ο ανασχηματισμός, η επιλογή προσώπων δηλαδή, δεν θα είναι άσχετη απ’ την προσπάθεια ανοίγματος προς άλλους χώρους, κυρίως προς τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, αλλά και στις τάσεις του ΠΑΣΟΚ που γίνεται προσπάθεια να επιστρέψουν.
Ήδη στην κυβέρνηση μετρώντας “κουκιά” θεωρούν ότι η δύναμη των βουλευτών μπορεί να μετρηθεί στο συν 2.
Ουσιαστικά προσμετρώνται οι κύριοι Λοβέρδος και Αηδόνης που με τη συμμετοχή στους στην Ελιά επί της ουσίας πλέον συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Εδώ, από τα τέλη Αυγούστου που θα ορκιστεί θα πρέπει να προσμετράται και ο Δ. Μπριάνης που παίρνει τη θέση του Ν. Σταυρογιάννη που εκλέχθηκε δήμαρχος στη Λαμία.
Κάπως έτσι η κυβερνητική σταθερότητα φαίνεται να εξασφαλίζεται για τους επόμενους μήνες οπότε και δεν υπάρχουν προγραμματισμένα μέτρα.
Από ‘κει και πέρα ξεκινάει ο αγώνας για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Εδώ κλειδί των εξελίξεων φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΔΗΜΑΡ.
Έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο το… τελευταίο κόμμα που θέλει πρόωρες εκλογές είναι η ΔΗΜΑΡ και έτσι γίνεται πλην των δύο κυβερνητικών κομμάτων το τρίτο κόμμα που έχει συμφέρον στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Κάπως έτσι κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να προσθέτουν στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τους ανεξάρτητους, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον βουλευτές, που δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές και που ήδη έχουν εκφράσει την άποψη ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες, έτσι ο κατάλογος των πιθανών “ναι” μεγαλώνει με ονόματα όπως:
Πέτρος Τατσόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Κουράκος και Γιώργος Κασαπίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα, δυσσέας Βουδούρης και Πάρης Μουτσινάς. Κάποιοι μάλιστα προσθέτουν στην ίδια λίστα και τους αποχωρήσαντες από τη Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα.
Με τα ονόματα αυτά οι ψήφοι μπορούν να φτάσουν ως και τις 186 με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να απαιτεί 180.
Ως τότε όμως θα πρέπει να περάσουν περίπου 10 μήνες και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει ότι με συνεχές πρέσιγκ μπορεί να συμβεί το ατύχημα καθώς από Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και τον προϋπολογισμό που θα την αναγκάσει, όπως υπολογίζει η Κουμουνδούρου να πάρει και νέα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία δεν θα περάσουν.
Το καλοκαίρι αναμένεται τουλάχιστον … καυτό σε ό,τι αφορά στις διεργασίες στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Διαβάστε επίσης: