Παιχνίδι καθυστέρησης απ΄ ότι φαίνεται είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται ούτε αυτή την εβδομάδα να υπάρξει κατάληξη στο πακέτο μέτρων καθώς όλα τα βλέμματα από το Βερολίνο μέχρι τη Λισαβόνα και από το Παρίσι μέχρι την Αθήνα είναι πλέον στραμμένα στις αμερικάνικες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Τα εργασιακά είναι η αφορμή αυτής της εσκεμμένης(;) καθυστέρησης καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν επί της ουσίας ότι το ελληνικό «υφεσιακό» πρόγραμμα προσαρμογής από μόνο του δεν βγαίνει και αναζητείται συνολική λύση.
Υπάρχει όμως και αντίλογος, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.
Το ίδιο λεγόταν βέβαια από το Ιούνιο ωστόσο με την μέθοδο της έκδοσης εντόκων γραμματίων το πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις αντιμετωπιζόταν και απ’ ότι φαίνεται κάτι παρόμοιο μπορεί να επαναληφθεί μέχρι εταίροι, δανειστές και ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν σε μια οριστική και ολοκληρωμένη λύση για τη χώρα μας, ενδεχομένως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μέχρι στιγμής συμφωνία με την τρόικα δεν υπάρχει, οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά πλέον, αλλά αυτό λέγεται από τον Ιούνιο, και οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις τελικές αποφάσεις είναι:
– Η 8η Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
– H 12η Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί επίσης έκτακτη συνεδρίαση Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και αν όλα έχουν εξελιχθούν ομαλά θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις
Με βάση αυτόν σχεδιασμό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, μέχρι τέλος της εβδομάδας να ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα και μέχρι 11/11 και ο Προϋπολογισμός, ώστε στις 12/11 στο Eurogroup να καταθέσουμε ολοκληρωμένο τον ελληνικό φάκελο μαζί με την έκθεση της τρόικας.
Πρέπει να σημειωθεί παράλληλα ότι είναι δεδομένη η επιμήκυνση για 2 χρόνια, ωστόσο παραμένει ανοιχτή η χρηματοδότηση της, (κατ’ εκτίμηση ύψους 20-30 δις. περίπου), ενώ το μείζον θέμα όπως τονίζουν από το ΔΝΤ είναι ότι παρά τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που καλείται να πάρει η Αθήνα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμη.
Το θέμα βιωσιμότητας του χρέους θέτει διαρκώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά θέτει και αυτός με τη σειρά του ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και το επίδομα γάμου σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι αυστηρές απαιτήσεις της τρόικας, ίσως όμως η τακτική του να εντάσσεται και στο πλαίσιο της «εσκεμμένης καθυστέρησης»… μέχρι να βρεθεί τελική λύση από τους εταίρους.
Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε μπροστά μας όλη την εικόνα καθώς λείπουν σημαντικά κομμάτια του παζλ… Δεν λείπουν δε και προσεγγίσεις που λένε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάθει τίποτα καθώς βρίσκεται υπό την υψηλή προστασία του Βερολίνου και όχι μόνο, οπότε ας δούμε τι θα γίνει και στην Εσπερία καθώς πολλά θα κριθούν από το ποιος θα επικρατήσει στην σκληρή και αμφίρροπη αναμέτρηση Ομπαμα-Ρόμνεϊ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «καρδιά» της Ελλάδας χτυπάει στις Βρυξέλλες – Κρίσιμες συνεδριάσεις Δευτέρα και Τετάρτη
Σόιμπλε: Ανεύθυνοι δημαγωγοί οι Έλληνες πολιτικοί
“Αν η Ελλάδα είχε μείνει στη δραχμή δε θα είχε τα σημερινά προβλήματα”
Κλειδώνει η παράταση για την Ελλάδα – Υπολογίζουν κόστος 20-30 δισ. ευρώ
«Η Γερμανία θέλει να φορτώσει μεγάλο βάρος της επιμήκυνσης στην Ελλάδα»
Σαμαράς εναντίον Χρ.Αυγής: Ο πατριωτισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας και μίσος προς τους άλλους
ΔΗΜΑΡ: δεν θα πούμε “ναι” αν τα εργασιακά έρθουν σε ένα άρθρο
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: η λύση θα βρεθεί γιατί η Ευρώπη έχει αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα