Παρασκευή, 5 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ασκήσεις ισορροπίας Σαμαρά – Βενιζέλου με φόντο την τρόικα και την Ελληνική προεδρία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Συμβιβαστική λύση με εξαιρέσεις για ανέργους και ανασφάλιστους σχετικά με το 25ευρω στα νοσοκομεία προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς για να εκτονωθεί η ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια. Απόσυρση του μέτρου θα ζητήσει στην αποψινή σύσκεψη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που θα θέσει θέμα συντονισμού της κυβέρνησης. Επισκόπηση της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, που επανακάμπτει στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα.

Ασφαλή πορεία πλεύσης έως τις δίδυμες εκλογές του Μαίου αναζητά η κυβέρνηση συνεργασίας, που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του επόμενου 5μηνου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη της και τις προοπτικές της χώρας. Προτού, πάντως, η κυβέρνηση έλθει αντιμέτωπη εκ νέου με το κλιμάκιο των ελεγκτών καλείται στην αποψινή σύσκεψη μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου (18:00 ) να διευθετήσει τα του οίκου της, να εξεύρει δηλαδή συμβιβαστικές λύσεις στο θέμα του 25ευρω για την εισαγωγή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία και στο ζήτημα του ΕΚΑΣ για τους αναπήρους, αποφάσεις, που πυροδότησαν δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Προσπάθειες να σβήσουν οι ενδοκυβερνητικές φωτιές θα καταβάλλουν απόψε Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, που συντονίζουν τις ενέργειες τους για μία “αναίμακτη” διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ενδοκυβερνητικά ζητήματα έως την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αφοσιωθεί απερίσπαστος στον τελευταίο – όπως ευελπιστεί – γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την Ελληνική προεδρία της ΕΕ. Κατόπιν διαδοχικών συσκέψεων, ο κύριος Σαμαράς έχει ζητήσει τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να καταστούν δυνατές οι εξαιρέσεις ανέργων και ανασφάλιστων από το 25ευρω για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, με την επιβολή τέλους σε όλα τα παραπεμπτικά για εξετάσεις από μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους να φαντάζει αυτήν την ώρα η πλέον ρεαλιστική λύση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δε δείχνει, πάντως, για την ώρα διατεθειμένος να υποχωρήσει. Όπως προέκυψε, από τη χθεσινοβράδινη σύσκεψη με επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσει την πλήρη απόσυρση του μέτρου και τη διαβούλευση από μηδενική βάση για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων. “Εμείς δεν κάνουμε πίσω σε θέματα κοινωνικής ατζέντας, όποιος προκαλεί το ΠΑΣΟΚ να βρει ισοδύναμα ας τα αναζητήσει σε κάποιο από τα χαμένα Ζάππεια” φέρεται να είπε με δηκτικό ύφος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, φανερώνοντας τη δυσφορία του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων εβδομάδων. Μάλιστα, ο κύριος Βενιζέλος αναμένεται να θέσει και θέμα ευρύτερου συντονισμού της κυβέρνησης, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας και αιφνιδιασμού του ΠΑΣΟΚ και των συμπολιτευόμενων βουλευτών εν γένει, πάντα στο πνεύμα της προγραμματικής συμφωνίας σύγκλισης.

Όπως επιβεβαιώνουν, πάντως, πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Βασιλίσσης Σοφίας, ουδείς έχει τη διάθεση να επιτρέψει να εκτραπεί η ομαλή πορεία της χώρας καθ όδον προς τα κρίσιμα ορόσημα του 2014 από ενδοκυβερνητικές αψιμαχίες. Εκτιμάται, λοιπόν, ως πολύ πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, που θα ικανοποιεί τις επιδιώξεις των κυβερνητικών εταίρων και θα απαντά στις δικαιολογημένες κοινωνικές ευαισθησίες. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση, που θα έχουν αργότερα το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να κάνουν μία τελευταία επισκόπηση των “ανοιχτών” θεμάτων με την τρόικα, επαναβεβαιώνοντας την “κόκκινη γραμμή” για τη μη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, ύψους 1,2 δις ευρώ. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιτίθεται σθεναρά και στην προοπτική παρέμβασης στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, που επαναφέρει η τρόικα, ενώ θα επιμείνει για την επίσπευση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης

Δεν έρχεται το ευρωκοινοβούλιο στην Αθήνα – Παρέμβαση Σαμαρά καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Δεν είστε στα καλά σας απαντά ο Κεδίκογλου

Προεδρία και πλεόνασμα θα… σώσουν Βενιζέλο και ΠΑΣΟΚ

Τι θα ζητήσει ο Βενιζέλος από τον Σαμαρά στη σύσκεψη της Τρίτης για τα 25ευρώ

Τους χώρους του Ζαππείου θα επιθεωρήσει ο Βενιζέλος εν όψει της τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε