Αυστηρό μήνυμα στέλνει μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης η γερμανίδα Καγκελάριος προς τους κυβερνητικούς εταίρους και για πρώτη φορά παίρνει ανοικτά θέση κατά όσων ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
“Όλοι θα έπρεπε να ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους” , δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις δηλώσεις μελών των Χριστιανοκοινωνιστών περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ αποφασιστική φάση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ. «Έχουμε ευθύνη ο ένας για τον άλλο στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά είναι μια πολιτική ενότητα, η οποία φρόντισε για πολλές δεκαετίες για την ειρήνη», δήλωσε η κ. Μέρκελ και, αναφερόμενη στην έκταση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμπεριφερόμαστε με πολλή προσοχή, όταν γνωρίζουμε τι αλλαγές είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα».
Κάλεσε δε όλους να περιμένουν την έκθεση της τρόικας. «Είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και άλλοι, ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Αλλά όταν λέμε και εμείς ότι ζητάμε αξιοπιστία, τότε και οι Έλληνες δικαιούνται να περιμένουν ότι και εμείς θα κρίνουμε στην βάση αυτής της έκθεσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει με τεχνογνωσία και συμβουλές, «διότι διακυβεύονται πολλά, όταν μιλάμε για την Ελλάδα».
Στην ερώτηση αν εμπιστεύεται τον Αντώνη Σαμαρά είπε: “Πιστεύω ότι βάζει τα δυνατά του. Χάθηκε πολλή αξιοπιστία τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Κάθε μέρα μετράει για να ενισχυθούν οι προσπάθειες και να εφαρμοστούν πραγματικά τα υπεσχημένα”.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε: «Έχουμε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης και τώρα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για την εφαρμογή αυτού του πακέτου και για αυτό μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον παρακάλεσα αυτό το πακέτο να εφαρμοστεί. Θα δω την έκθεση και θα κρίνω μετά».
Δείτε απόσπασμα με τις δηλώσεις της Μέρκελ απο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega
Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεάτριας σχετικώς με το εάν η ίδια ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που υποφέρουν, η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την ίδια, «πρόκειται πάντα για τους ανθρώπους, τους ανθρώπους στην Γερμανία και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει βεβαίως να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες, ξέρω τι περνάνε πολλοί στην Ελλάδα, το άδικο είναι ότι πολλοί που έχουν λεφτά έχουν φύγει και έχουν επενδύσει αλλού και πρέπει σε πολλά σημεία να την πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό, για αυτό λέω ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό νόμισμα, μόνο εάν ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως Ευρωπαίοι, η οποία χάθηκε διότι στο παρελθόν κατ’ επανάληψη δεν τηρήθηκαν δεσμεύσεις».
“Πόλεμος” δηλώσεων
Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του CSU, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, ο οποίος δήλωσε ότι «βλέπει» την Ελλάδα εκτός ευρώ μέχρι το 2013.
Η απάντηση ήρθε διά στόματος υπουργού Εξωτερικών. Ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι «Ο εκφοβισμός σε βάρος μεμονωμένων χωρών του ευρώ που προέρχεται από πολιτικούς υπολογισμούς πρέπει να σταματήσει».
Απο την άλλη ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF δηλώνει :«η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι επιθυμητή, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιπλέον παραχώρηση».
Ο κ Ρέσλερ δεν επανέλαβε το σχόλιό του περί εξόδου της Ελλάδας, η οποία «δεν τρομάζει πλέον κανέναν», ωστόσο τόνισε ότι μια παράταση χρόνου δεν είναι εφικτή, διότι σημαίνει πάντα και χρήματα. «Εάν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να δοθεί καμία περαιτέρω βοήθεια», πρόσθεσε.
“Επιπλέον χρόνος σημαίνει γενικά και περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ σύντομα ένα νέο πακέτο στήριξης”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Der Tagesspiegel”, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «αυτός δεν θα ήταν ο ορθός τρόπος να επιλύσουμε το θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωζώνης» και, αναφερόμενος στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο τέλος του 2011, σημειώνει ότι «εάν μισό χρόνο μετά, αυτό δεν επαρκεί, τότε δεν μιλούμε πια για μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης»
Διαβάστε
Σύγκρουση κορυφής στην Αυστρία για την Ελλάδα
Επιμένει ο Σόιμπλε: Οχι στην επιμήκυνση
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας-Η Μέρκελ θα γίνει νεκροθάφτης του ευρώ ή θα σώσει την Ελλάδα;