Πόσο πιθανός είναι για τη ΝΔ ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές στον απόηχο της ανεπανάληπτης τραγωδίας των Τεμπών;
Οι δημοσκοπικές απώλειες, η αντισυστημική ψήφος και οι αναποφάσιστοι μετά από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη θορυβούν την κυβέρνηση.
Από τη μία, το βλέμμα είναι στραμμένο στις δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν φθορά της ΝΔ κοντά στο 3,5%, και αντίθετα ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων: του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.
Παράλληλα είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώνονται οφέλη.
Η εκτίμηση σε Μαξίμου και Μοσχάτο είναι ότι οι δυνάμεις που χάνει η ΝΔ κατευθύνονται είτε στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων, είτε στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Δηλαδή οι ψηφοφόροι της βρίσκονται κοντά στο να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή και να ρίξουν στην κάλπη λευκό ή άκυρο.
Το δεύτερο που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η αντισυστηματική ψήφος. Η τυχόν ενίσχυση του αντισυστημικού ρεύματος, το οποίο, όπως και το 2012, θα μπορούσε ενδεχομένως να κατακερματίσει το πολιτικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα έβαζε «αγκάθια» όχι μόνο στο δρόμο για αυτοδυναμία αλλά ακόμη και για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Πηγές της «γαλάζιας» παράταξης πάντως, από τις επαφές τους με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και με τους πολίτες, έχουν την πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρξει ακριβής εικόνα για τον πολιτικό αντίκτυπο του τραγικού δυστυχήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Το «στοίχημα» της αυτοδυναμίας
Η ανησυχία εντός του κυβερνητικού επιτελείου για τον πολιτικό αντίκτυπο της τραγωδίας των Τεμπών είναι διάχυτη.
Είναι το διάστημα ως τις εκλογές αρκετό ώστε η ΝΔ όχι μόνο να ανακτήσει δημοσκοπικές δυνάμεις αλλά και να διαμορφωθούν συνθήκες αυτοδυναμίας;
Αυτό το ερώτημα είναι κυρίαρχο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, όπου μεταξύ στελεχών υπάρχει η εκτίμηση ότι στους περίπου 2 μήνες που απομένουν ως τις 21 Μαΐου -οπότε και εκτιμάται ότι θα στηθούν οι πρώτες κάλπες- μπορεί να αντιστραφεί το κακό πολιτικό κλίμα και να επιτευχθεί ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Ως τότε, δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης, θα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης το έργο της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης στο σιδηρόδρομο, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα παραδοθεί στο σύνολο του στα τέλη του Σεπτέμβρη, ενώ θα έχει καταρτιστεί και το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Επιπλέον, η χρονική απόσταση από το δυστύχημα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει χώρο ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να αναδείξει το έργο της μέσα στην τετραετία και να επαναφέρει βασικά εκλογικά διλήμματα για την επόμενη ημέρα.
Το να επιτευχθεί ωστόσο ο στόχος της αυτοδυναμίας, πρακτικά σημαίνει ότι η ΝΔ στις πρώτες, κρίσιμες κάλπες της απλής αναλογικής θα πρέπει να κινηθεί στο 33% – 34% και στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, στο 37% – 38%.
Πιθανό το ενδεχόμενο και 3ης κάλπης;
Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας τα σενάρια για μετάθεση της πρώτης κάλπης τον Ιούλιο -με τη λήξη τη κυβερνητικής θητείας- και της δεύτερης κάλπης τον Σεπτέμβριο, δηλώνουν σε κατηγορηματικό τόνο ότι αυτό «δεν συζητείται».
Παράλληλα σημειώνουν ότι σε περίπτωση μη σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι να επιδιώξει νέα αλλά να λάβει την πρωτοβουλία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Ωστόσο καταγράφονται και κάποιες φωνές που εκτιμούν ότι αν η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που για πολύ μικρό ποσοστό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας «υπάρχει έδαφος ώστε ο πρωθυπουργός να σκεφτεί και το ενδεχόμενο 3ου εκλογικού γύρου».
Πάντως αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ζωντανή η συζήτηση για το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη συντονισμού των πολιτικών δυνάμεων για κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη και από τον πρώτο γύρο, αν και εφόσον χρειαστεί.