Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις που προέρχονται από τη Βουλή, προκαλώντας το κοινό αίσθημα των πολιτών, οι οποίοι καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης και δεν έχουν περιορίσει πλέον τις πολυτέλειες, αλλά περικόπτουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες.
Αυτή τη φορά η πρόκληση έρχεται από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από τα Δωδεκάνησα, Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος μία ημέρα μετά το σάλο με το μετεκλογικό επίδομα των υπαλλήλων της Βουλής, στέλνει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Μεϊμαράκη και ζητά η βουλευτική αποζημίωση να περιοριστεί στα απολύτως προβλεπόμενα από το Σύνταγμα που εξισώσουν τον βουλευτή με τον ανώτατο δικαστικό.
Και ενώ αυτό αρχικά μπορεί να ακούγεται καλό στα αυτιά, εν συνεχεία εάν σκεφτεί κανείς ότι ένας βουλευτής λαμβάνει μέσο μηνιαίο μισθό περίπου 5.500 ευρώ, ενώ για παράδειγμα ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που θεωρείται ανώτατος δικαστικός λαμβάνει μηνιαίο μισθό κοντά στις 10.000 ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Κρεμαστινός ζητά αύξηση των βουλευτικών μισθών. Μάλιστα, στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως “αυτή η ιστορία των περικοπών του 20, ή 30 ή 40% των αποδοχών γελοιοποιεί όχι μόνο τον θεσμό του βουλευτή, αλλά το ίδιο το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Δηλαδή σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό όσοι έλληνες πολίτες έχουν υποστεί μείωση του μισθού τους και του βιοτικού τους επιπέδου από 20% και πάνω έχουν γελοιοποιηθεί.
Ο κ. Κρεμαστινός ζητά ο βουλευτής να λαμβάνει ως αποζημίωση την αποζημίωση ενός δικαστικού, χωρίς επιπλέον αμοιβή για συμμετοχή του σε οποιεσδήποτε Επιτροπές της Βουλής. Δηλαδή να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον ανώτατο δημόσιο λειτουργό με ό,τι δικαιούνται ο δικαστικός (υπερωρίες ή εκτός έδρας) εάν βέβαια συντρέχουν πραγματικοί λόγοι.
Δηλαδή ζητά να κοπούν τα επιμίσθια για τις επιτροπές που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τα χίλια ευρώ, αλλά να πληρώνονται οι βουλευτές υπερωρίες ή ακόμα και εκτός έδρας, όπως άλλωστε όλοι οι έλληνες πολίτες.
Μάλιστα, στην αρχή της επιστολής ο κ. Κρεμαστινός περιγράφει το “δράμα” των βουλευτών, λέγοντας πως σχεδόν κάθε μήνα κάποιος βουλευτής ζητούσε είτε να προεισπράξει τη βουλευτική του αποζημίωση ή τη σύνταξή του, είτε ζητούσε έκτακτη οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας του ιδίου ή της οικογένειάς του,ακόμα και έξοδα κηδείας.
Φυσικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου στρέφεται και εναντίον των μέσων ενημέρωσης λέγοντας πως το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους και ιδιαίτερα από πολλά ΜΜΕ, και αναρωτιέται εάν ο λόγος της σκληρής κριτικής των μέσων είναι γιατί θέλουν να “οδηγήσουν τον οικονομικά εξαθλιωμένο βουλευτή να αναγκαστεί να ζητήσει οικονομικούς προστάτες των οποίων φυσικά τα συμφέροντα θα εξυπηρετεί”.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: