Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές απάντησε πως πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση. «Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ΄ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων», σημείωσε .
Σε ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο που θα εφαρμόσει ενώ για την αποκρατικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανέφερε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ» .
Κατά τη διάρκεια των 3,5 ωρών, οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν… χέρι στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι “πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας- και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων”.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε τη συζήτηση “εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση, της περασμένης Πέμπτης”.
Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών “είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σ.σ. η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά”.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό “όπλο” στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Η κυβέρνηση με “όπλο” το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού που στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 διαμορφώθηκε στα 712 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ επιχειρηματολογεί υπέρ της μείωσης τόσο των φόρων όσο και του μη μισθολογικού κόστους, ενώ αίτημά της είναι και οι διευκολύνσεις στην αποπληρωμή φόρων και εισφορών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν “κωδικό προς κωδικό” τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα οικονομικά των ΔΕΚΟ, η ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, οι παρεμβάσεις για τον επαναπατρισμό καταθέσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και οι προϋπολογισμοί ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.
Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη αργά το απόγευμα και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συζήτησε με τα μέλη της τρόικας το ζήτημα των αξιολογήσεων και το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και μαθητεία.
Νωρίτερα το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, του γενικού γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης, Παναγιώτη Κόκκορη, και των διοικητών, του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) Αναστάσιου Παπανικολάου, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ ) Γεωργίας Κοτίδου και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων Ξενοφώντα Βεργίνη.
Κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκαν τα αποτελέσματα της ρύθμισης «Νέα Αρχή», για την εξόφληση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έναν χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή του.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ, οι διοικητές των ταμείων παρουσίασαν τα στοιχεία για την πορεία της εφαρμογής της ρύθμισης, ενώ εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
“Η σημερινή συνάντηση ήταν ιδιάιτερα ενδιαφέρουσα και μπορέσαμε να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς μας για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης” ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Κόκκορης και πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τους αριθμούς, αλλά και τους ανθρώπους”.
Αύριο, Τρίτη, οι επικεφαλής της Τρόικας θα έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της αναχώρησής τους την ερχόμενη Πέμπτη.
Την Τετάρτη θα οριστικοποιηθεί σε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των υπουργών που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος η ατζέντα με τα θέματα που θα εξετάσουν η κυβέρνηση με τους ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών:
– Στις 11, με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε
– Στις 12, οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών)
– Στις 14.00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο
– Στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη
– Στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση
Είναι πιθανό, να ακολουθήσει στις 6 το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, ενώ κλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην ΕΛΣΤΑΤ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
”Καίγεται” η τρόικα για τις συντάξεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτοί απολύονται από το δημόσιο – Η λίστα των 6.500 που φεύγουν από κάθε υπουργείο