«Δεν είναι μέσα στις σκέψεις μου, δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση και στόχευση για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ», είπε.
Πρόσθεσε επίσης: «Είναι ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς, μια ενιαία δημοκρατική παράταξη, όχι ένα κόμμα, και να εξελιχθεί σε παράγοντα σταθεροποίησης. Μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά μπορεί να παίξει ρόλο. Αυτή πρέπει να κάνει στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ οτιδήποτε άλλο θα διαλυθεί μέσα σε έξι μήνες».
Για τον κ. Κουβέλη είπε ότι «Απο κάθε άποψη λάθος η άκαιρη παραίτηση» και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να παραμείνει στις γραμμές του κόμματος με το ρόλο που είχε, αλλά με ενα άλλο πολιτικό σχέδιο που ηττήθηκε κατά κράτος».
Το ενδεχόμενο η δήλωση παραίτησης του Φώτη Κουβέλη να είναι…. “εικονική” ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά με αποτέλεσμα στελέχη της “μειοψηφίας” και όχι μόνο να αμφισβητούν τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ο οποίος ούτως ή άλλως επιχειρεί να ελέγξει τις εσωκομματικές διαδικασίες αποτίμησης του αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και γενικότερα την προοπτική του κόμματος με τον ίδιο ή όχι στην ηγεσία.
Οι απόψεις στην Κουμουνδούρου και πέριξ αυτής διίστανται για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κ. Κουβέλη, αν θα είναι δηλαδή και πάλι υποψήφιος ή όχι και όλες οι απαντήσεις παραπέμπονται στην αυριανή μέσα σε κλίμα έντασης, όπως αναμένεται, κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, και
στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σάββατο, η οποία, πιθανότατα, να μην κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Κουβέλη, με το σκεπτικό ότι ”δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας αλλά αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν στην ήττα της προηγούμενης Κυριακής και επανακαθορισμό της πολιτικής της” και να δρομολογήσει τις διαδικασίες προς το λεγομένο Διαρκές Συνέδριο , η σύνθεση του οποίου αποτελείται από τα μέλη του προηγούμενου Συνεδρίου.
Εκτός από τον Σπύρο Λυκούδη και ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός πνέουν μένεα κατά της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη με τους χειρισμούς της για την καταβαράθρωση των ποσοστών του κόμματος.
Διαμηνύουν μάλιστα στον κ. Κουβέλη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ένα “συνέδριο – παρωδία”, αν ο πρόεδρος δεν αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν και δεν κάνει στροφή στο θέμα της Κεντροαριστεράς στο πλαίσιο της ΕΛΙΑΣ.
Η ένταξη της ΔΗΜΑΡ στο διάλογο εκ νέου για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς εκτιμάται ότι μπορεί να αποφορτίσει την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στο κόμμα, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός κόμματος τα στελέχη εκείνα που τάσσονται υπέρ μια πολιτικής “ανοιχτών θυρών” απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα χωρίς αποκλεισμούς.
Να σημειωθεί ότι 5 από τους συνολικά 14 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Γιάννης Πανούσης, η Νίκη Φούντα, ο Θωμάς Ψύρρας, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, με κείμενο – επιστολή τους προς τον Φώτη Κουβέλη θέτουν ζήτημα ανοίγματος της ΔΗΜΑΡ προς σοσιαλδημοκρατικές κατευθύνσεις ζητώντας ενεργή συμμετοχή του κόμματος στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, κείμενο με το οποίο φέρονται να συμφωνούν ο Σπύρος Λυκούδης και η Κατερίνα Μάρκου.
Πάντως η “προεδρική φρουρά” δεν έχει σκοπό να πέσει αμαχητί και ενδεικτική των διαθέσεων της ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Χρήστου Μαχαίρα ο οποίος μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM σχολίασε τις προσωπικές επιθέσεις του Γρ. Ψαριανού εναντίον του ότι δηλαδή… “είδε φως και μπήκε”, λέγοντας “Επειδή λέει ο Γρηγόρης ότι είδα φως και μπήκα, να του πω ότι δεν υπήρχε κανένα φως, διότι κάποιος είχε φροντίσει να σπάσει όλες τις λάμπες…”!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χωρίς “τιμόνι” η ΔΗΜΑΡ… πάει για ΣΥΡΙΖΑ ή για Ελιά;
Παραιτήθηκε ο Φώτης Κουβέλης – Φεύγει οριστικά από την ΔΗΜΑΡ;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Της… Ελιάς γίνεται στη ΔΗΜΑΡ – Θέμα χρόνου η παραίτηση Κουβέλη