Μέχρι τώρα είχε “δέσει” η 6η Μαϊου, όμως η κυβέρνηση επέμενε να απαντά ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος δήλωνε στο δημόσιο ραδιόφωνο ότι ΔΕΝ τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών.
Τα σενάρια φούντωσαν μετά τις δηλώσεις Παπαδήμου από την Κύπρο ότι ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος θα έχει γίνει έως τις 20 Απριλίου.
Ένα θέμα από το οποίο εξαρτώνται πολλά, αφού πρέπει να κλείσει πριν τη διάλυση αυτής της Βουλής.
Έτσι πολλοί συμπέραναν ότι η δήλωση Παπαδήμου επι της ουσίας ΔΕΝ αναβάλλει σε καμία περίπτωση τις εκλογές αλλά τις πηγαίνει αν βάλει κάποιος κάτω τις ημερομηνίες μια εβδομάδα παραπέρα. Δηλαδή στις 13 Μαϊου.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η Βουλή θα κλείσει τη Μεγάλη Τρίτη, όμως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανακοίνωση πριν τη σχετική επίσημη ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή όμως ο Λ. Παπαδήμος δεν θέλει να λήξει η Βουλή τις εργασίες της πριν ψηφιστούν δύο κρίσιμα νομοσχέδια. Ένα του υπουργείου Εσωτερικών για τις ρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και ένα του υπουργείου Εργασίας για τον Κανονισμό Ασφάλισης.
Φωνές για αναβολή
Αρκετοί είναι εκείνοι πάντως που δημόσια τάσσονται υπέρ της αναβολής των εκλογών την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Tο πρωί με δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο Νίκος Σηφουνάκης μίλησε για εκλογές “την καταληκτική ημερομηνία”, ενώ και ο Σήφης Βαλυράκης χθες εξέφρασε την ίδια άποψη, όπως και ο Μανώλης Μπεντενιώτης.
Μάλιστα εκείνοι που τάσσονται υπερ της αναβολής των εκλογών λένε ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές στο κοινοβούλιο που έχουν την ίδια άποψη.
Στην εκλογολογία και οι δανειστές
Από τη μια το ΔΝΤ, το οποίο μέσω του εκπροσώπου του ο οποίος με σχετικά κομψό τρόπο είπε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ενώ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν έκρυψαν τη προτίμηση τους στη παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης αφού προειδοποίησαν με διακοπή της χρηματοδότησης στη περίπτωση που ο μετεκλογικός συσχετισμός δυνάμεων δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου.
Αυτή ακριβώς την ανησυχία εξέφρασε εκ μέρους της Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τ. Ράις, δηλώνοντας ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα δημιουργούν αβεβαιότητες.
Διαβάστε επίσης:
Όχι τώρα εκλογές!
Πως οι εκλογές μπορεί να τιναχθούν στον αέρα… απ’ την απογραφή
Λ.Παπαδήμος: “Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο και για χαλάρωση του κυβερνητικού έργου”