Σε δηλώσεις τους στην DW, βουλευτές του κόμματος διατυπώνουν πάντως απόψεις διαφορετικές από αυτές του προέδρου τους Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος έλαβε πρόσφατα αποστάσεις από το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ούλα Γιέπκε τονίζει ότι σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον κ. Ρίξινγκερ μετά τις εκλογές, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείς να συγχέεις την κρίση χρέους με το ναζιστικό παρελθόν, ούτε έχει βάση στην προκειμένη περίπτωση το επιχείρημα ότι θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά και όχι πίσω».
Η κ. Γιέπκε προσθέτει ότι η επιστροφή του κατοχικού δανείου δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά επιβάλλεται και από το διεθνές δίκαιο, και αναφέρεται σε γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Η Γερμανία έχει κλέψει και θα πρέπει να επιστρέψει τα κλεμμένα. Το ελληνικό κράτος δικαιούται την επιστροφή του κατοχικού δανείου του 1942. Στηρίζω τις ανάλογες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει εμφατικά η κ. Γιέπκε.
Στην ίδια γραμμή συντάσσεται και η βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανέτε Γκροτ, η οποία τονίζει: «Το θεωρώ σκάνδαλο ότι εδώ και 60 χρόνια όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις ούτε καν είναι διατεθειμένες να συζητήσουν για την αδικία που έγινε εις βάρος της Ελλάδας. Αναμένω ότι στην επόμενη βουλευτική περίοδο θα αναζητηθεί επιτέλους μια κοινή λύση ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα».
Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα της DW, «ενδέχεται αυτή την εβδομάδα να προηγηθεί η συνεννόηση των δύο αδελφών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της Αριστεράς για το θέμα αυτό, ενόψει της συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματος “H Αριστερά” την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη και στο Βισμπάντεν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ