Πολιτική

Δίνουν δόση και επιμήκυνση, ζητάνε αίμα – Θετική σε όλα, αλλά μόνο στα λόγια η Μέρκελ

- 8 μέρες-φωτιά με την τρόικα για τα μέτρα
- Καρότο η δόση και το μαστίγιο για να τη δώσουν
- Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι με τους επιχειρηματίες

Ναι, ήταν μήνυμα και η επίσκεψη και οι δηλώσεις Μέρκελ προς όλους. Η στήριξή της για την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι δεδομένη, αλλά το “εύχομαι και ελπίζω” που είπε λέει ακόμη περισσότερα προς το εσωτερικό.

Θύμισε με νόημα ότι δεν είναι η τρόικα, ότι η τρόικα αποφασίζει για να πει εμμέσως πλην σαφώς ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις 8 μέρες για να κλείσει ολόκληρο το πακέτο μέτρων με την τρόικα, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την επόμενη δόση.

Ωστόσο το μήνυμα απ’ τον Όλι Ρεν, σχεδόν την ίδια ώρα, ξεκαθάριζε ότι το πράσινο φως δεν θα έρθει άμεσα. Μίλησε για εκταμίευση της δόσης ως τα τέλη Νοέμβρη, ένα μήνα πίσω δηλαδή και την ώρα που τα ταμεία στεγνώνουν επικίνδυνα.

Σκληρό πόκερ.

Το επόμενο βήμα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18 του μήνα. Ως τότε η χώρα πρέπει να έχει προχωρήσει δύο καυτά θέματα. Πρώτα το πακέτο των 13,5 δισεκατομμυρίων με την τρόικα. Απ΄τα 4 δισεκατομμύρια που χώριζαν τις δύο πλευρές μόλις το 1,5 δισ. έχει προωρήσει με τις τελευταίες μειώσεις που μπήκαν στο πακέτο και αφορούν σε μισθούς και συντάξεις.

Ταυτόχρονα μπαίνουν 89 σημεία τα οποία επίσης πρέπει να προχωρήσουν.

Ένα από τα πιο βασικά είναι το φορολογικό. Τα περισσότερα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα απ’ τα 89 που απαιτούν οι εταίροι είναι μέσα στο φορολογικό το οποίο αντί για τα τέλη του χρόνου όλα δείχνουν ότι θα έρθει άμεσα.

Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα να υπάρξει μια πολιτική απόφαση και για τη δόση και για την επιμήκυνση και για τη δόση.

Πρώτα απ’ όλα όμως η δόση. Υπάρχει κίνδυνος πραγματικού κραχ. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ελάχιστα, αν όχι ανύπαρκτα.

Ουσιαστικά η επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι στη Σύνοδο να ανάψει το πράσινο φως για ένα έκτακτο eurogroup μόνο για την Ελλάδα, όπου θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

Όμως στη σύνοδο πρέπει να έχει δοθεί λύση σε άλλα δύο ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα.

Πρώτα η βιωσιμότητα του χρέους και εδώ υπάρχει πραγματική μάχη μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, και δεύτερον το κόστος της επιμήκυνσης.

Οι εταίροι δεν θέλουν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη. Η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει ότι ο περισσότερος χρόνος δεν θα σημάνει και περισσότερο χρήμα.

Όλα αυτά βέβαια για να προχωρήσουν πρέπει πρώτα απ’ όλα να περάσουν στο εσωτερικό.

Το να κλείσει το πακέτο με την τρόικα σημαίνει και νέα μέτρα. Μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα αλλά και νέες περικοπές σε έξοδα.

Κάπως έτσι αναμένεται και νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, ώστε να συμφωνηθούν τα επιπλέον μέτρα και να κλείσουν ως τη σύνοδο, ώστε ο Πρωθυπουργός να πάει με αυτό το μέτωπο κλειστό στη Σύνοδο.

Στήριξη για συμφωνία-πακέτο

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ξεκάθαρα ότι δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα ο χρόνος, αλλά και όλους στην Ευρώπη.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη της Γερμανίας σε μια λύση πακέτο ώστε και να δοθεί επιπλέον χρόνος, αλλά και να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης και να πέσει χρήμα και στην αγορά.

Το “ναι” της Γερμανίας τουλάχιστον ως προς το δεύτερο φαίνεται εξασφαλισμένο με βάση τη συζήτηση που είχε η Καγκελάριος με Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίο υπενθύμησαν το τεράστιο χρέος των 7 δισ. του κράτους προς τους πιστωτές του στο εσωτερικό που φέρνει ασφιξία στην αγορά και την επιχειρηματικότητα.

Η θετική διάθεση που έδειξε να ακούσει τα επιχειρήματα όπως η μη περαιτέρω μείωση μισθών και η ανάγκη επενδύσεων, δείχνει διάθεση συνεννόησης.

Διαβάστρε επίσης:
Επικριτικοί οι επιχειρηματίες στη Μέρκελ για τους χειρισμούς της τρόικας – Ζήτησαν ρευστότητα και ο ΣΕΒ όχι περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού

Ισοδύναμα μέτρα για να μειωθεί ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ζητά η τρόικα

Γ. Στουρνάρας: “Τον Νοέμβριο η εκταμίευση της δόσης”

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα