Πολιτική

Ε. Βενιζέλος: Βαθιά προσβλητική για μένα η συζήτηση περί ηγεσίας

«Τώρα μετά τις εκλογές η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, με ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς, με τη φιλικότητα και τη συντροφικότητα, μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση της συντονιστικής Επιτροπής της Ελιάς με θέμα "Χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς".

Έθεσε δε ως προφανή στόχο η «Κεντροαριστερά της ευθύνης» να είναι ο τρίτος πόλος (και εκλογικά), να είναι «αυτός που μπορεί και πρέπει να σπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», να είναι ο φορέας τουλάχιστον της τρίτης εντολής, πάνω από τη Χρυσή Αυγή.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν την Ελιά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελιά «είναι η πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά, με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς» επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν στην πορεία της χώρας, την αξιοποίηση του πολιτικού χρόνου από εδώ και έπειτα, «τη θεσμική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση». «Δεν χωράει φεστιβάλ δημαγωγίας και λαϊκισμού, ψευδαισθήσεων και υποσχέσεων. Δεν μασάει κανείς πια» ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο, θέτοντας τα «οφθαλμοφανή» κριτήρια και τους στόχους της δημοκρατικής παράταξης, διερωτήθηκε ρητορικά: «Είναι σημαντικό για την Κεντροαριστερά της ευθύνης να λέει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σταθερά και να μη διακυβευθεί η πορεία της για λόγους τεχνητούς, δήθεν θεσμικούς; Είναι σημαντικό για την κεντροαριστερά της ευθύνης να λέει ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να συμπράξουν, να συναινέσουν ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ικανός να ενώσει τη χώρα, έτσι ώστε και η Βουλή να μη διαλυθεί και η χώρα να μη διακόψει την πορεία της στην τελική φάση για την έξοδο από την κρίση;». Τελικά, τόνισε, κριτήριο είναι η «προοδευτική υπευθυνότητα», η «δημοκρατική αξιοπρέπεια» και «η προγραμματική εγκυρότητα ενός σύγχρονου προοδευτικού λόγου».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «γελοία» τη συζήτηση περί ηγεσίας, ενώ υπάρχουν, όπως είπε, τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη, για να προσθέσει ότι «είναι προκλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ανέφερε ότι «όλη αυτή η συζήτηση είναι βαθιά προσβλητική για εμένα, τη διαδρομή μου, τις δύσκολες επιλογές που έχω κάνει, το κόστος που έχω αναλάβει, με κορυφαίο κόστος τη συστηματική διαστροφή της πραγματικής μας εικόνας, μέσα από ένα καταιγισμό επιθέσεων λόγω του ρόλου που μας έλαχε μέσα στην ιστορική συγκυρία».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «αυτά έχουμε καιρό μπροστά μας, αν μας επιτρέψει η τύχη και ο Θεός, να τα λύσουμε» και στο ίδιο πλαίσιο παρέπεμψε στον στίχο: «Δεν ήμουν εκεί, βάραγαν τον αέρα». Επιπλέον είπε ότι αξιολογείται από όλους, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατία, και πως, όμως, και ο ίδιος αξιολογεί, γιατί αυτό επιβάλλει ο ρόλος που του έχουν αναθέσει οι πολίτες.

Αναφερόμενος στην Ελιά, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα, όχι μόνο για τη δημοκρατική παράταξη, αλλά και για την κοινωνία, χαρακτηρίζοντάς τη ως την «έμπρακτη Κεντροαριστερά, όχι των ατέρμονων ζυμώσεων, αλλά της πολιτικής πράξης και του εκλογικού αγώνα που είχε και αποτέλεσμα.

Τόνισε ακόμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα τής διασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα και τη σταθερή πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και «έδωσε στη χώρα ζωτικό πολιτικό χρόνο για μια κρίσιμη τελική εθνική διαπραγμάτευση, που πρέπει να γίνει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του εθνικού συνταγματικού τόξου».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης, «οδήγησε σε στρατηγική ήττα την πολιτική της εφόδου του λαϊκισμού και του ετερόκλητου “αντιμνημονιακού” τυχοδιωκτισμού» και, παράλληλα, «αποσαφήνισε την κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς».

Ως προς αυτό, σημείωσε ότι «είναι περίεργο κάποιοι να λυπούνται που δεν φύγαμε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, αλλά διασφαλίσαμε τη σταθερή πορεία της χώρας», να λυπούνται «που δεν φλερτάραμε με τον ρόλο της θλιβερής ουράς του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε άποψη για την πορεία της χώρας» και να λυπούνται «που πήραμε το περιορισμένο 8% και έχουμε δυο ευρωβουλευτές και δεν πήραμε ένα και κάτι τοις εκατό, χωρίς εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή».

Αφήνοντας αιχμές προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα, είπε ότι η αλαζονεία κατά του ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε από όσους την εξέφρασαν και πως η αποστασιοποίηση από «το ΠΑΣΟΚ του σήμερα», από «το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», μια αποστασιοποίηση «χωρίς ήθος» που συνοδεύτηκε από «πρόθυμη συνεργασία με το λεγόμενο “ΠΑΣΟΚ του χτες” ή “του προχτες”, απορρίφθηκε εκλογικά και αισθητικά».

Αφού ανέφερε ότι στις σχέσεις της Ελιάς με τον βασικό εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δίλημμα, αντίφαση και ότι το ΠΑΣΟΚ -παρά κάποιες αμφιταλαντεύσεις- «αγκάλιασε» στελέχη όλων των άλλων σχημάτων της Ελιάς, είπε ότι κάποιοι χωρίς ιστορικά βάρη αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ, «την ώρα που προβεβλημένα στελέχη του παλιού κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ έτρεχαν να στεγάσουν τον προσωπικό τους τυχοδιωκτισμό στον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΔΗΜΑΡ».

Είπε, επίσης, ότι το 8% δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά «ποσοστό ανάγκης υπό έκτακτες συνθήκες» και πως, όμως, ήταν μια «θετική ανατροπή σε σχέση με προβλέψεις, κατάρες και κρυφές επιθυμίες που υπήρξαν στο χώρο μας». Τόνισε δε ότι μένει σταθερή η στόχευση για την ευρύτατη συσπείρωση χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό προς όλα τα πρόσωπα και τα σχήματα, για να συμπληρώσει ότι «με το ζόρι δεν μπορεί κανείς να τοποθετηθεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς, πρέπει να το επιθυμεί, αλλά δεν αρκεί ούτε η δήλωση αυτοτοποθέτησης στο χώρο αυτό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δηλώνει ότι ανήκει στη ριζοσπαστική Αριστερά, δεν δηλώνει ότι έχει σχέση με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Αναφερόμενος στο Ποτάμι, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιλογές του λαού», αναφέροντας ότι το κόμμα αυτό έλαβε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, παρατήρησε ότι ενώ δεν έχει αποσαφηνίσει τον προγραμματικό λόγο του και την ταυτότητά του, αποφάσισε να ενταχθεί στην ΚΟ των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενο», ενώ ομοίως τόνισε ότι «οφείλουμε να το καταγράψουμε» ότι «τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό, ούτε για την εσωτερική κρίση της» αλλά ότι «αντιμετωπίζουμε κάθε κόμμα με σεβασμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

O Ε. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πάει σε εκλογές

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει 100 δόσεις για οφειλές στα Ταμεία – Τι ζητά για τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους

Δεν αποκλείεται η επιστράτευση αν ξεφύγουν τα πράγματα με την ΔΕΗ – Οι κινήσεις που αποφασίστηκαν από Σαμαρά και Βενιζέλο


Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας