Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Εκλογές 2014: Στα χαρακώματα της Ελιάς

Εκλογές 2014: Στα χαρακώματα της Ελιάς

Προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στους υποψηφίους και τα στελέχη της Ελιάς, εξ αιτίας της νέας φάσης εσωστρέφειας που βιώνει το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Το χαμηλό βαρομετρικό στις δημοσκοπήσεις και οι περιοδείες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε εκστρατεία πειθούς θα επιδοθεί τις τελευταίες 20 ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να ανακόψει τις διαρροές του κόμματος του προς το “Ποτάμι” αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, με βασικό επιχείρημα ότι το “μυστικό” της διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας κρύβεται στα ποσοστά της Ελιάς, που πρέπει, όπως λένε στενοί του συνεργάτες να συγκρατήσει όσες περισσότερες δυνάμεις μπορεί.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega όταν εκλήθη να σχολιάσει δημοσκόπηση, που δείχνει οριακό προβάδισμα της ΝΔ, πως εφ όσον αυτή η εικόνα αποτυπωθεί και στην κάλπη των Ευρωεκλογών τότε η χώρα οδεύει προς την καταστροφή.

Ανόητους χαρακτήρισε όσους ενδεχομένως επιβουλεύονται την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πέρασε στην αντεπίθεση επισημαίνοντας ότι αν είχε κερδίσει την εσωκομματική μάχη του 2007 η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική

Η στόχευση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως παρατηρούν έμπειροι κομματικοί παράγοντες είναι διπλή: αφ ενός να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση συνασπισμού αλλά και να μην διασαλευτούν οι ισορροπίες εντός της κυβέρνησης εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και αφ ετέρου να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης μέσω της πολιτικής επιβίωσης της Ελιάς.

Το βασικό επιχείρημα, που αναπτύσσεται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είναι πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ως εκ τούτου πρέπει να ψηφίσουν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια κατά το δοκούν ερμηνείας από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Στη χθεσινή του συνέντευξη, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να αφήσει σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας ότι εάν είχε επικρατήσει εκείνος στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 τότε η ιστορία της χώρας θα ήταν διαφορετική, υπονοώντας ότι οι κορυφαίες επιλογές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα ήταν ουσιωδώς διαφορετική και δεν θα είχε φθάσει η χώρα στο χείλος της απομάκρυνσης της από την ευρωζώνη. Φρόντισε, μάλιστα, να προειδοποιήσει όλους όσοι σκοπεύουν να τον αμφισβητήσουν την επομένη των εκλογών σε περίπτωση τυχόν αρνητικού αποτελέσματος στις 25 Μαΐου, ότι θα πρόκειται για ανόητους, κυνικούς και αμετροεπείς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι διάχυτη η ανησυχία καθώς οι έως τώρα δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μία καθήλωση των ποσοστών του κοινού σχήματος, με τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ να αποδίδουν τη συγκεκριμένη εικόνα σε μεγάλο βαθμό και στις φυγόκεντρες πρωτοβουλίες, που αναπτύσσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Είναι, εξάλλου, εδραία η πεποίθηση στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος ότι ο κύριος Παπανδρέου κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού, ώστε να επαναδιεκδικήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων για τη στρατηγική κατεύθυνση, που οφείλει κατά την άποψη του να έχει το ΠΑΣΟΚ.

Από την προσεχή Τρίτη και έως την Πέμπτη ο κύριος Βενιζέλος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ το επόμενο Σάββατο θα περιοδεύσει στη Θεσσαλία με σταθμούς τη Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Την Κυριακή θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιο της Ελιάς για την εμπέδωση της ανάπτυξης στη χώρα. Τετάρτη και Πέμπτη, 14 και 15 Μαΐου αντιστοίχως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε εκδηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών και επιστημόνων, ενώ την ενδιάμεση -των δύο γύρων των Αυτοδιοικητικών Εκλογών- εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε “ανοιχτή” εκδήλωση της Ελιάς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και πολιτικές εκδηλώσεις της Ελιάς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αγρίνιο και Ηράκλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερμηνείες…ΠΑΣΟΚ για την “Ελιά”

Βενιζέλος: Η κυβερνητική σταθερότητα εξαρτάται από τις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς

 

Κεδίκογλου για Τσίπρα: Πιο χαμηλά δεν μπορεί να πέσει

Τσίπρας: Ο Σαμαράς κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες του Μαξίμου

Κ.Μητσοτάκης: 200 και όχι 300 στην επόμενη Βουλή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε