Σε μία “αναίμακτη” διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των ελεγκτών, που επανακάμπτουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου, προσβλέπει η κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει ακολούθως τη βελτίωση, που καταγράφεται στους κύριους οικονομικούς δείκτες αλλά και την πολιτική ώθηση, που θα δώσει στη χώρα μας η άσκηση της προεδρίας της ΕΕ.
Όπως διεφάνη, από τη μαραθώνια σύσκεψη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς προσέδωσε μείζονα σημασία στην απαρέγκλιτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος (η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου) αλλά και στη αποφυγή καθυστερήσεων στην εκτέλεση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
Σημεία – κλειδιά παραμένουν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ο ακριβής προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (αισθητά κάτω από το 1,5 δις το εκτιμά το οικονομικό επιτελείο) αλλά και το σχέδιο Μητσοτάκη για την “ταυτοποίηση” 11.000 απολύσεων εντός του έτους. Η επίτευξη συμφωνίας σε αυτά τα δύο κρίσιμα μέτωπα, θα απομακρύνει τελεσίδικα τον “εφιάλτη” νέων δημοσιονομικών μέτρων, που αναθεματίζουν σε κάθε ευκαιρία Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τη “φθοροποιό” επαφή με την τρόικα έως τον προσεχή Ιούνιο και τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του προσεχούς Μαίου.
Σύμφωνα με το αισιόδοξο για την κυβέρνηση σενάριο, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκουν να έχουν διατηρήσει το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των πολιτικών κινήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εντός του Φεβρουαρίου, εξάλλου, και αναλόγως με το πολιτικό κλίμα, που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε, ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να ρίξει τη σημαντική πολιτική ζαριά: θα πρέπει, δηλαδή, να επιλέξει κατά πόσον είναι πολιτικά συμφέρον να επιστρατεύσει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού με τη διεξαγωγή τριπλής κάλπης τον Μάιο ή να παραμείνει προσηλωμένος στην εξάντληση της 4ετίας, όπως έχει αρχικώς συμφωνήσει με τον κυβερνητικό του εταίρο, Ευάγγελο Βενιζέλο. Τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα για τον κυβερνητικό συνασπισμό, η ρευστότητα στο εσωκομματικό σκηνικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές με απώτατο χρονικό όριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να βαρύνουν στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.
Πρώτο “κρατούμενο” ο διακηρυγμένος σε κάθε τόνο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την εξάντληση της 4ετίας. Η δημοσκοπική κατακρήμνιση του κόμματος, η αβεβαιότητα γύρω από την ευόδωση του εγχειρήματος για τη συγκρότηση της “Ελληνικής Ελιάς” αλλά και η ολοένα και διογκούμενη αμφισβήτηση του κυρίου Βενιζέλου από Παπανδρεογενή στελέχη και κινήσεις, υποχρεώνουν τη Χαριλάου Τρικούπη να ισορροπεί μεταξύ της αναγκαίας κυβερνητικής σύμπραξης με τη ΝΔ και της προώθησης μιας σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας, στο φόντο των Ευρωεκλογών και της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
Δεύτερο “κρατούμενο” η εκλογική στρατηγική, που έχει πλέον ξεκάθαρα υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενισχυμένος από το παγιωμένο πλέον προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου ενάμιση μήνα. Τακτικοί συνομιλητές του κυρίου Τσίπρα προεξοφλούν ότι το “πολιτικό σκορ” στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές θα εξωθήσει την κυβέρνηση σε “ηρωική έξοδο” εντός του 2014, σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε “συναινετικού” χαρακτήρα υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, ακολουθώντας τη “συνταγή Παπανδρέου” του 2009.
Διαβάστε επίσης:
4.000 απολύσεις στο Δημόσιο – Ξαφνικός θάνατος σε οργανισμούς στέλνει σπίτι τους τους εργαζόμενους
Από σήμερα η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε
Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας
Βενιζέλος για την ελληνική προεδρία: Χρειαζόμαστε μια νέα… αφήγηση