Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που Πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Φίλιππος Πετσάλνικος και μαζί με τον Ευάγγελο Αργύρη – τότε υπεύθυνο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα ποθεν έσχες – είχαν ανακοινώσει μετά βαϊων και κλάδων, ότι θα στείλουν αιτήματα στην Ελβετία για να ελέγξουν λογαριασμούς βουλευτών.
Κι επειδή πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να έχουμε κοντή μνήμη σε αυτό τον τόπο, θυμόμαστε ακόμα ότι είχαν ζητήσει ενδελεχή έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές που ελέγχουν τα πόθεν έσχες όσων περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών – γιατί υπηρχε και λίστα – και αφορούσε βουλευτές, νύν και πρώην και συγγενικά τους πρόσωπα, που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Είχαν μάλιστα ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία από τις ελβετικές αρχές για πιθανούς «αδήλωτους» τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών. Kάθε βουλευτής υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία επισήμαινε ότι εξουσιοδοτεί της ελληνικές αρχές να ερευνήσουν εάν διατηρεί λογαριασμούς στην Ελβετία.
Ίσως, λένε οι κακιές γλώσσες, να ήξεραν ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται εκ του ασφαλούς…
Έτσι, σήμερα, 6 μήνες μετά, η Βουλή δημοσιοποίησε με μεγάλη καθυστέρηση την αρνητική απάντηση των ελβετικών αρχών να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς που τυχόν να διατηρούν έλληνες βουλευτές στη χώρα τους, επικαλούμενες το σχετικό απόρρητο….
Οι Ελβετικές αρχές είχαν απαντήσει στο αίτημα με mail από τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο!
Ελεγαν στην απάντηση μεταξύ άλλων:
«Όπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα».
Υπενθυμίζεται πως το αίτημα του ελληνικού κοινοβουλίου, είχε προωθηθεί κατόπιν εκτιμήσεων του Ελληνοελβετού βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη, πως η συμφωνία της Ελλάδας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί ελληνικών καταθέσεων, καθυστερεί σκοπίμως. «Οι πιο πολλοί βουλευτές δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία- και νομίζω πως τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο κ. Ζησιάδης.
Τα μέλη της προηγούμενης Βουλής (με εξαίρεση τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας) είχαν εξουσιοδοτήσει τον γενικό γραμματέα του κοινοβουλίου Αθ. Παπαϊωάννου να προωθήσει το αίτημά τους στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, απ’ όπου διαβιβάστηκε στην Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών. Η Νέα Δημοκρατία είχε αντιταχθεί στη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως θα καταρράκωνε ακόμα περισσότερο το κύρος της χώρας, χωρίς να φωτίζει την αλήθεια για όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα.
Και το αμείλικτο ερώτημα τίθεται και πάλι:
Γιατί οι ίδιοι οι βουλευτές δεν προχωρούν από μόνοι τους στην δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών συναλλαγών τους; Όσοι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και να φοβηθούν γιατί δεν το κάνουν;
Γιατί όσο δεν το κάνουν, δίνουν πάτημα στον καθένα να τους βάζει στο ίδιο τσουβάλι και μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά….
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι έλληνες πολιτικοί και τα 200 δις ευρώ στην Ελβετία – Οικονομία