Πολιτική

Εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

 Στο σημερινό κοινωνικό-πολιτικό τοπίο με τον ιδιαίτερα συμπυκνωμένο χρόνο και την μεγάλη ρευστότητα, σε όλες τις μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς της Χώρας δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της. Πχ στις πρόσφατες ΤΑΣΕΙΣ του Δεκεμβρίου 2013 αυτή η εμπιστοσύνη δημιουργούσε το χάρτη που ακολουθεί.

Οι Θεσμοί οι οποίοι κέρδιζαν εμπιστοσύνη πάνω από 50% ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Εκκλησία, ο ίδιος ο Έλληνας Πολίτης και τα Πανεπιστήμια / Σχολεία.

Οι τάσεις

Η έκρηξη όμως των πρόσφατων συμβάντων που αφορούν στη Χρυσή Αυγή, στα Εξοπλιστικά Προγράμματα της Χώρας και στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέβασαν την συμμετοχή και την εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας ότι οι χειρισμοί και η στάση της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις αυτές συνολικά, αντιμετωπίζονται θετικά σε ποσοστά της τάξης του 67,7% φέρνοντας την στην πρώτη θέση στη σειρά αξιολόγησης των «παικτών» που διερευνήθηκαν.

Σε υψηλά ποσοστά, αν τα συγκρίνει κανείς με τα αντίστοιχα ποσοστά πρόθεσης ψήφου που παίρνουν τα κόμματα, κινούνται και οι κεντρικοί κομματικοί πρωταγωνιστές ΝΔ(47,5%) και ΣΥΡΙΖΑ (33,8%) με την πρώτη να προηγείται στους συγκεκριμένους χειρισμούς.

Γενικά οι τελευταίες εξελίξεις και η στάση των κρίσιμων παικτών του κοινωνικό-πολιτικού τοπίου, παρά τις όποιες κόντρες υπάρχουν σε επικοινωνιακό επίπεδο, φαίνεται ότι αναδεικνύουν μια σχετικά καλή στιγμή στη λειτουργία του συστήματος με άξονα και κεντρικό πυλώνα την Δικαιοσύνη. Αναμένεται βέβαια η ολοκλήρωση αυτής της πορείας για να επιβεβαιωθούν οι διαφαινόμενες θετικές προσδοκίες των Πολιτών.

Σοβαρότερο πρόβλημα, είναι προφανές ότι είναι η υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σε ποσοστά (34,6%), που ξεπερνούν σε αναλογία τους 1 στους 3 Έλληνες πολίτες, στο κατά πόσο θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα, αλλά ταυτόχρονα είναι και η δυσκολότερη περίπτωση για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη (55,9%).

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα έχει την Προεδρία της Ε.Ε. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα δε, το όχι μικρό 43,6% των πολιτών προσδοκά ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αποφέρει κάποια χειροπιαστά οφέλη για την Χώρα.

Το τελευταίο μπορεί να αποτελέσει όμως και δίκοπο μαχαίρι για την Κυβέρνηση αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί ή δεν γίνει αντιληπτό από τους Πολίτες.

Τέλος όσον αφορά στο μεγάλο δίλλημα για το τι πρέπει να κάνει η Χώρα σε περίπτωση που τελικά οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους Εταίρους αποτύχουν να περάσουν όλες τις Ελληνικές θέσεις, η απάντηση εξακολουθεί μεν να είναι «Παραμονή στο ευρώ με τους καλύτερους δυνατούς όρους με τους δανειστές» (59,5%) χωρίς όμως την ένταση παλαιότερων ποσοστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 46,3% αναφέρουν την παραμονή στο ευρώ παρά τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, ενώ ένα 47% δηλώνουν ότι θα πρέπει να φύγουμε, τουλάχιστον από την Ευρωζώνη.
Αυτό το 47% αναλύεται σε 30,2% που επιθυμεί έξοδο από το Ευρώ αλλά παραμονή στην Ευρώπη και σε 16,8% που επιθυμεί πλήρη έξοδο από Ε.Ε. και Ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μείωση φόρων και 13ο μισθό στο Δημόσιο τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το «καλάθι» της ΔΕΘ
Mειώσεις φόρων για τα μεσαία φορολογικά κλιμάκια, διορθωτικές κινήσεις στα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που φέρεται πως εξετάζει η κυβέρνηση
Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέες εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ λόγω της διαγραφής της Κατερίνας Μπατζελή - Σκοπός του Ανδρουλάκη να σταματήσει η εσωστρέφεια στο κόμμα
Έντονες αντιδράσεις από τον Χάρη Δούκα για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή, αν και η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται πως δεν ξάφνιασε κανέναν
Κατερίνα Μπατζελή
Κυριάκος Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Αναγνωρίστηκε η οικουμενικότητα και η συμβολή της
Με την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» αναγνωρίζεται η παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες στα Εξάρχεια» – Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ
«Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες σε μία περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη και ουσιαστικά χρησιμοποιείται από κάποιους ως ορμητήριο για επεισόδια», επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης