Τις διαθέσεις των Βρυξελλών προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν στην κυβέρνηση, ώστε να οριστικοποιήσουν τα επόμενα βήματα τους και να μετριαστούν οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις από τις ζημιές, που έχει προκαλέσει ο ιδιότυπος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Και αυτό γιατί οι έως τώρα δηλώσεις των αρμοδίων κοινοτικών αξιωματούχων μάλλον προκαλούν σύγχυση καθώς αφενός αφήνουν περιθώρια για εκταμίευση κοινοτικών αποζημιώσεων αφετέρου επιμένουν πως σε πρώτη φάση αναζητώνται εναλλακτικές αγορές για τη διάθεση των προιόντων, που επιστρέφουν από τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου αναμένουν το αποτέλεσμα της αυριανής σύσκεψης στις Βρυξέλλες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων Γεωργίας της ΕΕ ώστε να εξειδικεύθουν ακολούθως οι δράσεις σε ευρωπαικό αλλά και εθνικό επίπεδο.
Σήμερα, πάντως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει στη διάθεση του τα ακριβή στοιχεία από τις ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών, που δεν μπόρεσαν να διατεθούν στην αγορά της Ρωσίας, ώστε να ξεκινήσει το επόμενο κρίσιμο στάδιο, αυτό της κοστολόγησης της ζημιάς.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η καταγραφή θα περιλαμβάνει το σύνολο της αναμενόμενης παραγωγής, την ασυγκόμιστη παραγωγή, την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία και τις ποσότητες από επιστροφές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, η ζημιά, που έχουν υποστεί οι Έλληνες παραγωγοί κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν πως προτεραιότητα τους είναι η αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών, ωστόσο, γίνονται ενέργειες και για τους παραγωγούς νεκταρινιών, ακτινιδίων, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τις εξαγωγές ψαριών στη Ρωσία.
Σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση παραμένει η λήψη απόφασης από την ΕΕ για την επίδοση κοινοτικών αποζημιώσεων, ωστόσο, τόσο οι πενιχροί πόροι του συγκεκριμένου ταμείου ( περί τα 420 εκατομμύρια, όταν σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η ζημιά πανευρωπαικά ανέρχεται σε περίπου 15 δις ευρώ ) όσο και η απροθυμία της ευρωπαικής γραφειοκρατίας να δράσει άμεσα, υποχρεώνουν την Αθήνα να εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια. Ήδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε προχθές τη σύναψη συμβάσεων με χώρες της Σκανδιναβίας αλλά και τη Γερμανία και το Βέλγιο για τη διάθεση νωπών φρούτων αλλά και άλλων Ελληνικών προιόντων, όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, ένδειξη του ότι η Αθήνα αναζητά εναλλακτικές αγορές για την εξαγωγή των αδιάθετων προιόντων. Επιπλέον, η Αθήνα επικαλούμενη και την εύθραυστη οικονομική ισορροπία, που επικρατεί στη χώρα θα επιδιώξει – εφ όσον δεν ληφθεί εγκαίρως απόφαση για αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων – να προσφύγει και στον εθνικό προυπολογισμό, στο πλαίσιο βεβαίως της κοινοτικής νομιμότητας.
Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς τα κόμματα της δεύτερης επικρίνουν το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών για κοντόφθαλμους χειρισμούς στην Ουκρανική κρίση. Το γάντι σήκωσε χθες το ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του εξαπολύει μύδρους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις έως τώρα δηλώσεις της στον απόηχο του ρωσικού εμπάργκου: “Η προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αλά καρτ συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστή αλλά τούτη τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και λαϊκισμού τριτοκοσμικού τύπου. Όπως σε όλα τα θέματα και σε αυτό πολιτεύονται με αντιφατικό και δημαγωγικό τρόπο. Ζητάνε από τη μια “η Ε.Ε. να αποζημιώσει εδώ και τώρα τους αγρότες” και από την άλλη η Ελλάδα “να διαχωρίσει εδώ και τώρα τη θέση της από την Ε.Ε.” στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το ρωσικό εμπάργκο απειλεί την ελληνική ανάκαμψη
Ελλάδα – Ρωσία: Η “κόκκινη αρκούδα” που δεν τρώει ελληνικά ροδάκινα αλλά πουλάει όπλα
Ξεσηκωμός για το ρωσικό εμπάργκο! – Εκτός από τους αγρότες αποζημιώσεις ζητούν και οι φορτηγατζήδες!