Με την εγκύκλιο, η οποία εστάλη προς τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αποσαφηνίζονται όλες οι λεπτομέρειες και η διαδικασία αντιμετώπισης των περιπτώσεων που εντοπίζονται πλαστά δικαιολογητικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από δημοσίους υπαλλήλους, κατά το στάδιο του διορισμού, πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης εργασίας τους.
Η εγκύκλιος αφορά στον έλεγχο νομιμότητας των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων. Μέσω αυτής παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την ανάκληση διορισμού και την καταγγελία συμβάσεων υπαλλήλων που εντοπίζονται να έχουν διοριστεί ή προσληφθεί κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών ή ψευδών βεβαιώσεων. Επίσης, αφορά ζητήματα σχετικά με τις πειθαρχικές διαδικασίες που ακολουθούνται για τα μέλη των οργάνων που εξέδωσαν τις παράνομες πράξεις. Επίσης, επισημαίνεται η δυνατότητα των διοικήσεων να ανακαλούν τους διορισμούς όσων εντοπίζονται να έχουν κάνει χρήση πλαστών δικαιολογητικών, ακόμη και αν έχουν προηγουμένως υποβάλει την παραίτησή τους λόγω του διενεργούμενου ελέγχου.
Τέλος, για πρώτη φορά ζητείται από το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών να ενημερώσουν ηλεκτρονικά το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για τη διασταύρωση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών, αλλά και να γνωστοποιήσουν συνολικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματά τους στον εντοπισμό πλαστών δικαιολογητικών στο Δημόσιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά ότι «ο έλεγχος εγκυρότητας των δικαιολογητικών των δημοσίων υπαλλήλων αρχίζει και παράγει τα πρώτα αποτελέσματα. Ήδη, οι υπάλληλοι που διαπιστώθηκε ότι είχαν προσληφθεί στη δημοτική αστυνομία κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών, απομακρύνθηκαν». Τόνισε δε ότι «κάνουμε μια προσπάθεια αποκατάστασης χρόνιων αδικιών και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης. Βάζουμε τέλος σε ένα καθεστώς ανομίας, δημιουργώντας παράλληλα διαδικασίες και δομές που δεν θα επιτρέπουν την επανάληψη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων στο μέλλον».
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται «η υποχρέωση για τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας όλων των πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου αφορά το σύνολο των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως της εργασιακής σχέσης, με την οποία υπηρετούν, στις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα και προτεραιότητα κατά τον έλεγχο θα δοθεί στο μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό και ακολούθως στους εποχικούς/ορισμένου χρόνου υπαλλήλους».
Σημειώνεται δε ότι μπορεί να γίνει, στην περίπτωση χρήσης πλαστών εγγράφων, ανάκληση διορισμού ή μετατροπής συμβάσεων ή και μετάταξης και πέραν της διετίας, ενώ αν διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος που διορίστηκε, προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία για τον διορισμό του, δεν κινείται η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του αλλά εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ανάκλησης διορισμού του.
Τονίζεται δε ότι η υποβολή της αίτησης παραίτησης από υπάλληλο και η αποδοχή της από την υπηρεσία δεν αναστέλλει την ανάκληση του διορισμού. «Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και στοιχεία θα υποβληθούν στην υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για τα συνταξιοδοτικά θέματα του υπαλλήλου και θα δηλώνονται και στο Μητρώο Απογραφής Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, τόσο ως ανάκληση διορισμού/ καταγγελία σύμβασης και στη συνέχεια, κατόπιν της αποδοχής της παραίτησης ως λόγος διαγραφής θα δηλώνεται η αποδοχή της παραίτησης.
Τέλος, με την εγκύκλιό του, ο κ. Μητσοτάκης καλεί τις υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τον έλεγχο εντός προθεσμίας ενός μηνός από την κοινοποίηση της εγκυκλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
10.000 προσλήψεις ανέργων – Ξεκινούν την Παρασκευή οι αιτήσεις
Έπιασαν τους δημοτικούς αστυνομικούς που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά