Ο αρμόδιος για την Οικονομία Επίτροπος, Όλι Ρεν, βάζει φρένο στα «όνειρα» της ελληνική κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος μετά την παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έγινε λάθος στην πρώτη εκτίμηση εξαιτίας του… πολλαπλασιαστή.
Μάλιστα, ο Όλι Ρεν έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και στην Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και όλους όσους έχουν την παραμικρή εμπλοκή στη βοήθεια προς τη χώρα μας.
Ο κ. Ρεν τονίζει πως οι οποίες αστοχίες στο πρόγραμμα δεν οφείλονται στο λάθος του ΔΝΤ αλλά στην πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα το 2012 και τη διπλή εκλογική διαδικασία. «Μην ελπίζετε» είναι το μήνυμα που στέλνει στην Ελλάδα, ενώ τα βάζει και με τα στελέχη του Ταμείου που διατηρούν το θέμα στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις τους.
Η επιστολή του Όλι Ρεν
«Οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας. Πράγματι, σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ, υποστήριξε ότι η συσχέτιση της υποαπόδοσης της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος “αποτελεί μια σοβαρή παρερμηνεία των ιστορικών στοιχείων και της ανάλυσης του ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές”.
Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, η επίμονη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής τα πρώτα του προγράμματος είχαν σαν αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην μπορεί να επωφεληθεί από τις θετικές επιπτώσεις της εμπιστοσύνης, που θα έπρεπε να είχε μετριάσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από το περασμένο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει αποφασιστικά σε σωστή τροχιά. Στην Ελλάδα πλέον έχουν επιτευχθεί πολλά όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία στο Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο απομάκρυνε την βλαπτική αβεβαιότητα που επικρεμόταν πάνω από την Ελλάδα για πολύ καιρό και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης.
Τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να διασφαλίσει μέσα από την αποφασιστική εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ότι η εμπιστοσύνη αυτή συνεχίζει να αναπτύσσεται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καμία αλλαγή στο Μνημόνιο – Λιτότητα και μέτρα μέχρι τέλους στην Ελλάδα
Κάτι ήξερε ο Μέργος! – Αναθεώρηση του κατώτατου μισθού το 2014
Σταϊκούρας: Μετά τους λάθος πολλαπλασιαστές το πρόγραμμα θα αλλάζει με βάση την ύφεση